Erdoğan trappar upp krigspolitiken

2015-11-11 12:56:26
Krisen i Turkiet når nu en ny nivå. Den turkiska armén och polis gick direkt efter att valresultatet hade presenterats in i kurdiska städer som på nytt belägrades. Undantagstillstånd har utlysts runtom i Bakur.

Den kurdiska staden Silvan har sedan dess varit belägrad och djupt ansatt av den turkiska statens väpnade styrkor. Skottlossning, explosioner och utegångsförbud präglar vardagen för invånarna. Civila har hittills dödats och skadats i attackerna, enligt rapporter på sociala medier.
Militära fordon, stridsvagnar och helikoptrar kontrollerar staden som bebos av 43 000 människor.

Den 5 november mördades två civila av den turkiska statens antiterrorstyrkor som opererar i staden. Den turkiska militären öppnade även eld mot de som kom till platsen för att föra de skottskadade och döda kropparna till sjukhus.
Det är en kaotisk situation i Silvan och andra belägrade områden. Den turkiska statens våld har fått allt fler att slå tillbaka genom att beväpna sig. Framförallt unga besvarar nu våldet med självförsvar.
Landet är idag präglat av djupa politiska klyftor och framtiden är oviss. Många fruktar att ett fullskaligt inbördeskrig snart ska bryta ut. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!