Eskilstuna: Stoppa skolnedskärningarna!

2009-04-08 22:37:39
1 500 elever, lärare och arga föräldrar demonstrerade i torsdags mot skolnedskärningarna i Eskilstuna. Arrangörer var arga lärare och äv- en båda lärarfacken deltog.

På grund av regeringens tuffa politik mot kommuner och landsting har socialdemokraterna gått ut med ett hårt nedskärningspaket mot skolorna i Eskilstuna. De styrande politikerna försöker få igenom bl a minskade bidrag per elev, hård bantning av perso-nalstyrkan inom skola och barnom- sorg och nedläggning av en skola.

Men Eskilstunaborna har tidigare tagit strid för att försvara skola och förskola. På 1990-talet var det organisationer som Elevkampanjen, Ar- ga Föräldrar och Nätverket mot skolnedskärningar som ledde kampen. Vi lyckades stoppa ett förslag om skolmåltidsavgifter på gymnasiet och våra kampanjer bidrog säkerligen till att både Årbyskolan och Slottsskolan räddades från att bli nedlagda.
Nu var det en grupp lärare på Skogstorpsskolan som kallade till manifestationen. Att så många mötte upp trots det ganska korta varslet sä­ger en hel del om de växande kampstämningarna.
– Vi accepterar inte att barn och ungdomar ska få lida för att andra pri­oriterar fel, sa en av organisatörerna, Biljana Sekaric, i sitt tal på Fristadstorget dit demonstrationen gått.
Även politikerna bjöds in att tala un­der demonstrationen. Tidigare ha­de de styrande socialdemokraterna förklarat att nedskärningarna beror på politiska beslut. Kommunstyrelsens vice ordförande Jimmy Jansson citerades den 19 mars i Eskilstuna-Kuriren:
– Man skyller på att det inte finns några pengar. Jobbskatteavdraget kostar 80 miljarder, om pengarna i stället gått till kommunerna hade Eskilstuna fått 850 miljoner.
Men i sitt tal till demonstranterna i torsdags skyllde Johan Nilsson, ordförande i Barn- och utbildningsnämnden, på det ekonomiska världs- läget. Som om det inte finns möjlighet till opposition! Inte undra på att han blev utbuad av demonstranterna.
– Vad har du i lön? Vad har du i lön? skanderade några elever medan Nilsson deklarerade att det inte finns några pengar.

Efter Nilsson tilläts både mode-raterna och folkpartiet att hålla tal, och försökte populistiskt knipa po­äng genom att påstå att de minsann skulle ha gjort andra prioriteringar om de hade majoritet i kommunen.
Efter manifestationen samlades en grupp personal för att prata ihop sig om en fortsättning på kampen mot skolnedskärningarna.
RS Eskilstuna

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!