LR: Aktiebolag ska inte äga skolor

2016-05-25 11:34:14

foto: Ivan Forsman / Flickr CC
LR vill inte att aktiebolag ska äga eller driva skolor.

Lärarnas Riksförbund (LR), lärarfack för 90 000 behöriga lärare samt studie- och yrkesvägledare, har just avslutat sin kongress där kraven på ett statligt ansvar för en snabbt återupprättad likvärdighet stod i fokus.

LR:s avgående ordförande Bo Jansson har länge kritiserat hur skolans likvärdighet har undergrävts av kommunalisering, marknadisering och vinstdrift.
Men nu gick hela kongressen ännu längre genom att ställa sig bakom motionskrav från LR:s studerandeförening och Stockholmsavdelning på ett tydligt nej till att aktie- och riskkapitalbolag ska tillåtas driva skolor.
– Wohoo, så viktigt och bra att kongressen antog både de motionerna och vår andra om att underkänna det fria skolvalet, säger Lina Westerlund, en av de nöjda motionärer som också agerade på kongressen.
I fråga om skolvalet landade kongressen i formuleringar om behovet av en ny och hållbar modell för skolval inom ramen för en nationell likvärdig kunskapsskola.

– Kongressen var mycket tydlig. Många av skolans problem är symptom på större systemfel. Därför togs det under kongressen beslut om att LR ska kämpa för en ny form av huvudmannaskap där staten tar ansvar för reglering och finansiering av skolverksamheten, förklarar Lina Westerlund.

– Vart tog likvärdigheten vägen? Och vart tog läsförståelsen vägen? Elever betraktas idag som en vara i en värld av upphandlingar och entreprenader, sa Bo Jansson i kongressens avslutningsanförande och förklarade att Sverige inte har råd att gå några omvägar till ett statligt ansvar för att återupprätta den förlorade likvärdigheten.
Kongressen resulterade också i en rejäl förnyelse på de ledande posterna. Ny förbundsordförande för ett av Sveriges största fackförbund blev samhällskunskapsläraren Åsa Fahlén från Göteborg.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!