Ett säkert land?

2006-11-15 14:03:01
Är Kongo ett säkert land? Svaret finns i artikeln här intill. Ändå riskerar flyktingar från Kongo att utvisas från Sverige.

Michel Bofando Lotika och Nyunyi Mulenga Faucon är båda från de östra delarna av Kongo. Mulenga kommer från den på grund av våldet kända Ituriprovinsen och Michel från Kisangani, med rötter i Kivu.

Måste få stanna

Migrationsverkets yttranden om Mulenga och Michel är skandalösa. Verket föreslår att Michel ska bli intern flykting i Kongo! Detta på grund av att han talar lingala, ett språk som är utbrett i västra Kongo. Att hans accent skulle avslöja honom har inte slagit verket, som har på band att hans huvudspråk är swahili. För Mulenga är verkets enda argument att det skulle vara möjligt att med tvång utvisa honom! Därmed struntar Migrationsverket i att han är eftersökt av officerare i säkerhetstjänsten i hela Kongo.
Flyktingar från Kongo, där både Mulenga och Michel är aktiva, fortsätter kampen för rätten till asyl.
Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!