Tätare helgtjänstgöring hotar nu inom vård och omsorg.
Bakgrunden är de nya EU-direktiv om arbetstiderna som börjar gälla 1 januari 2007.
EU ställer bland annat krav på 11 timmars sammanhängande vila under 24 timmar. Det gör det svårt att behålla de delade turerna på helgerna. De innebär att man först jobbar morgon, går hem mitt på dagen, och sedan arbetar ett kvällspass. Det vore förstås att föredra att de delade turerna försvann helt, men om man inte samtidigt anställer fler blir resultatet tätare helgtjänstgöring. Även arbetstiderna på vardagarna kan påverkas.
Fler nätter?
EU ställer också krav på kortare nattpass, något som skulle kunna leda till att man måste jobba fler nätter för att få ut samma lön.
I dagsläget är dock det mest troliga att detta krav inte kommer att beröra kommun- och landstingsanställda.
Lena Lindström, undersköterska på ett sjukhem i Umeå, tror att en del skulle fundera på att sluta om det blir varannan helg.
– Det kommer inte bli populärt. Speciellt för dom som har små barn skulle det vara väldigt negativt. Man vill ju vara hemma med sina barn på helgen och ta det lugnt.
Oklart
– Vi tycker att vi har ett rätt bra schema idag, det är sällan vi behöver jobba mer än en kväll i veckan. Jag tycker det skulle vara jättejobbigt om det skulle bli längre kvällspass också.
Samtidigt berättar Lena att läget är väldigt oklart. Varken cheferna eller facket verkar veta hur det blir.
– Det enda besked vi fått är att det kommer bli väldigt olika på olika ställen.
Rättvisepartiet Socialisterna kommer att bekämpa alla försök att återinföra tätare helgjobb.
Vad som krävs är fler anställda. Både för att garantera var tredje helg för alla, och för att avskaffa de delade turerna.
Ingrid Eriksson