EU-migranters läger attackerades i Sundsvall

2016-01-06 13:01:15




Under helgerna kom vintern till Sundsvall på allvar. Snön blåste in och minusgraderna frös all fukt till is. I de gamla husvagnarna på det så kallade ”Migrantlägret” hade man det svårt att hålla värmen sedan kommunen hade stängt av strömtillförseln dagen före nyårsafton. I detta läge har de boende, tiggarna och deras barn, dessutom utsatts för flera rasistiska attacker.

På nätterna dyker det upp okända bilar som varvar sina motorer och buskör runt platsen. Natten mot söndagen den 3 januari blev det fullt tumult då raketer och bensinfyllda flaskor sköts respektive kastades in mot husvagnarna. 

Polis tillkallades flera gånger under natten, men kunde inte gripa någon då rasisterna tydligen hade sett till att förvarna varandra. 

På Sundsvalls Tidnings webbsida kan man dock se bildbevis från natten då en tioårig pojke från sin familjs husvagn filmat raketbeskjutningen och den skräck som den skapade bland de boende. Polisen har upprättat polisanmälningar och utreder nu det inträffade. De har fått registreringsnummer på åtminstone två av de aktuella bilarna.

Anledningen till att kommunen har stängt av strömmen sägs vara att de inte kan ta ansvar för tillförseln då elskåp har brutits upp och livsfarliga amatörkopplingar ligger oskyddade på platsen. Migranter försvarar sig med att strömtillförseln saboterats av folk utifrån. 

Det politiska styret i Sundsvall tog i september beslut om att det inte skulle ske någon avhysning från migrantlägret. Däremot skulle en bättre uppställningsplats för husvagnarna tas fram och ett härbärge erbjudas för de som behövde det under vintern. 

Ett härbärge finns nu, men få tycks intresserade av detta alternativ. Billigt, 20 kronor per natt, och bra till exempel för föräldrar med bebisar, men tillgängligt för blott ett fåtal personer varje dygn mellan klockan 20.00 på kvällen fram till klockan 08.00 på morgonen. En bättre plats för husvagnarna säger sig idag politikerna inte kunna ordna före sommaren.

Sundsvalls kommun kan därför inte blunda för det beslut man har tagit gällande migrantlägret, utan måste genast se till att familjerna får ström till uppvärmning, matlagning och kunna sköta hygien. 

Rasister får aldrig tillåtas härja på detta sätt. Ett antirasistiskt  försvar av lägret bör organiseras av de boende själva samt av stans alla antirasister. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!