EU:s högerpolitik strör salt i såren

2012-06-20 16:39:52
Med skrämselpropaganda och domedagsprofetior lyckades högerparti­et Ny demokrati bli största parti i söndagens grekiska val (den 17 juni). Men det skilde inte mycket till tvåan; vänsterkoalitionen Syriza, som vann 27 procent av rösterna mot 30 procent för Ny demokrati.

I parlamentsvalet 2009 fick Syriza 4,6 procent av rösterna och dryga 300 000 röster. Som belöning för sitt motstånd mot EU:s förödande åtstramningspolitik fick man denna gång 1,3 miljoner fler röster.

När det stod klart att Ny demokrati hade blivit största parti började EU:s pampar och den så kallade marknaden att fira. Men deras glädje blev kortvarig. Bara efter någon timme – på måndagmorgonen – vände börserna nedåt. Inte bara på grund av oron över Grekland utan också till följd av att EU:s påstådda livbåt till Spaniens banker läcker som ett såll.
Den nya åtstramningskoalitionen i Grekland, med Ny demokrati och valets stora förlorare socialdemokratiska Pasok som stomme, blir från första stund en krisregering.

EU:s och IMF:s krispolitik har fått katastrofala följder i Grekland. Mer än en tredjedel av befolkningen lever i fattigdom och en av fyra är utan jobb. Grekland har kastats in i en kris som liknar 1930-talets ekonomiska depression. Nya nedskärningar och nya svikna löften kommer att följas av masskamp med många revolutionära inslag.

Samma dag som det hölls val i Grekland genomfördes den andra omgången av det franska parlamentsvalet, där väljarna sa ett tydligt nej till fortsatt åtstramningspolitik.
Den nyvalda presidenten Hollandes Socialistparti (ett socialdemokratiskt parti) vann en jordskredsseger och högerpartiet UMP blev valets förlorare. Nu är det upp till Hollande att leverera.

Samtidigt som missnöjet växer i Europa fördjupas krisen. Drygt 24,6 miljoner människor är arbetslösa inom EU (10,3 procent), varav 17,4 miljoner i euroländerna (11 procent).
Kombinationen av marknadens diktatur och EU:s högerpolitik har skapat en livsfarlig cocktail som håller på att dra ned  flera av Europas länder, inkluderat Spanien och Italien, i ett svart hål.
I förlängningen hotar en ny 30-talskris i Europa. Det brådskar att bygga en massrörelse som tar strid för att bryta marknadens diktatur och forma ett demokratiskt och socialistiskt Europa.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!