LO:s nej till vinst i välfärd – från beslut till handling

2012-06-30 01:53:42


LO måste ta den nödvändiga fajten för välfärd utan vinst och vård, skola och omsorg i offentlig regi. De vinster som riskkapitalbolagen gör på välfärdssektorn motsvarar 20 000 arbetstillfällen.

Efter att LO-kongressen har sagt nej till vinster i vård, skola och omsorg kommer nu direktiven till den utredning som ska ge kött på benen till LO:s non-profitprincip. I december ska utredningen vara klar.

”Redan i december i år ska ett förslag ligga klart till en gemensam syn inom LO på vinstuttag från offentligt finansierade verksamheter inom vård, skola och omsorg. Det måste bli stopp på de orimliga vinstuttagen ur vår gemensamma välfärd. Det har de klarat i Danmark, Norge, Finland, Nederländerna, Belgien. Varför i herrans namn skulle vi inte klara det i Sverige?”, skriver Karl-Petter Thorwaldsson och Tobias Baudin, LO:s ordförande respektive vice ordföran­de, med anledningen av utredning i Svenska Dagbladet Brännpunkt den 20 juni.

Mer rakt på sak är Stefan Carlén, verksamhetschef på Handels, som till Arbetet (tidigare LO-Tidningen) säger att:
– Vi utmanar extremt starka intressen. Pr-byråer och lobbyister försöker nu få folk att tro att det är o­möjligt att ta bort vinstintresset. Personer som har haft centrala poster inom socialdemokratin deltar i välfärdsföretagens kampanjarbete.
Det var också Handels som skrev motionen om en non-profitprincip.

Privatiseringarna kan inte stoppas utan att facken är beredda att ta fajten fullt ut. Välfärdssektorn har blivit en av den svenska ­kapitalismens största vinstkällor, vilken man inte frivilligt kommer att släppa ifrån sig.
Det är för en historisk strid som facken måste rusta. LO-kongressens beslut var ett steg i rätt riktning. Nu gäller det att beslutet och utredning följs av handling.

Du som vill säga ifrån mot priva­tiseringar och de privata bolagens plundring av välfärdssektorn: sprid och skriv på nätverket Välfärd utan vinsts budkavle. Budkavlen kan undertecknas på namninsamling.se (se länk på socialisterna.org).
Den 17 september, kvällen innan riksdagens högtidliga öppnande, genomför nätverket en demonstration i Stockholm som avslutas med en Folkriksdag på Mynttorget.

Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!