Extrema ”antisionister” demonstrerade med nazister

2009-09-21 19:50:14
Minst tusen iranier deltog söndagen den 20 september i en laddad protest på Sergels torg i Stockholm mot en manifestation av cirka 300 ”antisionister”, varav ett tiotal nazister, arrangerad av poeten Mohamed Omar och förintelseförnekaren Lasse Wilhelmsson i den så kallade Al-Qudskommittén. I protesten mot dessa deltog även Rättvisepartiet Socialisterna.

Initiativet till den årliga Al Quds- eller Jerusalemdagen som avslutning på fastemånaden Ramadan har tagits av prästregimen i Iran. Under regimens egen Al-Qudsmanifestation på fredagen i Iran, vände tiotusentals demonstranter i Teheran i stället sin vrede mot den egna diktaturen i den största protesten sedan sommaren.
Det är samtidigt uppenbart att Ahmadinejads förnekelse av förintelsen har lagt en grogrund för nya band mellan islamisterna i den svenska Al-Qudskommittén och vissa nazister, som den senaste tiden visat intresse för Mohamed Omars inviter.
Enligt hemsidan nationell.nu deltog också ”15 svenska nationalister” i den i övrigt ”muslimska” demonstrationen.
– Muslimerna kommer att kämpa för att förinta Israel, citerar hemsidan ur Mohamed Omars tal.

”Med lite tur kanske detta kan leda till dialog bland muslimer och nationalister och låta oss fokusera på gemensamma frågor som kan komma oss alla till gagn. Om inte annat så vore det trevligt att få demonstrera mot Israel och dess folkmordspolitik samt det judiska inflytandet i Sverige och annorstädes”, skrev en annan nazistisk blogg inför Al-Qudsdagen.
Palestinagrupperna tar tydligt avstånd från Al-Qudskommitténs demonstration, som dock stöddes av den shiamuslimska Svenska islamiska unionen. ”Antisemitism har ingen plats i Palestinarörelsen”, skriver även solidaritetsrörelsen ISM.
Den iranska motdemonstrationen föregicks av ett protestmöte mot den egna regimen, vars deltagare sedan valde att stanna kvar och tillsammans med nytillkomna bilda en högljudd ring bakom polisavspärrningen runt Al-Qudskommittén. Även ett antal ägg och tomater kastades.
– Det här är fantastiskt, en fredlig protest, 2 000 mot 200, som visar sin avsky mot nazism och fundamentalism, för palestiniernas rättigheter, sade en av protestmötets arrangörer, Mehrdad Darvishpour, till Offensiv.

I motdemonstrationen var spännvidden stor, alltifrån kommunister till rojalister. Inte alla slagord tjänade ett närmande mellan den iranska och palestinska rörelsen, som när slagord mot den iranska regimen varvades med ”Hizbollah mördare”, förmodligen mest på grund av den iranska regimens stöd till Hizbollah. Men ett sånt slagord kan stöta många palestinier, fattiga libaneser och andra som imponerats av Hizbollahs motstånd mot Israels invasioner av Libanon.
Dessbättre ropades även slagord som ”Iran, Palestina – solidaritet”, ”länge leve Palestina”, och ”Internationell solidaritet”, även om tillägget ”arbetarklassens kampenhet” inte ville lyfta. Ändå behöver såväl Palestinas som Libanons och Irans arbetare och fattiga demokratiska, käm- pande och socialistiska massorganisationer, som kan förena den sociala kampen över etniska och religiösa gränser med ett motstånd mot såväl imperialism och sionism som mot kapitalism och religiöst förtryck.

Det blir nu en viktig uppgift för socialister att bygga broar och öka medvetenheten i alla läger för att bekämpa alla reaktioner i stil med ”min fiendes fiende är min vän”, vilket till exempel vägleder den venezolanska Chavezregeringens goda relationer till Ahmadinejad. Iranska och arabiska arbetare har gemensamma intressen att stödja varandras kamp mot sina förtryckare, hur dessa än väljer att maskera sig.
Rättvisepartiet Socialisterna står för ett socialistiskt Palestina sida vid sida med ett socialistiskt Israel i en demokratisk och socialistisk federation i Mellanöstern.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!