Få billiga hyresrätter i Haninge

2016-11-09 14:32:27

foto: Wikimedia Commons
Akelius, som är kända för att chockhöja hyror efter renoveringar, äger alla hyresrätter i Brandbergen.

Det råder akut underskott av hyresrätter i Haninge, specifikt av kommunala hyresrätter. Endast 24 procent av bostäderna är hyresrätter jämfört med 30 procent bostadsrätter.

På Haninge kommunfullmäktiges novembermöte lyfte Rättvisepartiet Socialisterna (RS) problemet i samband med att en ny översiktsplan för det kommande dryga decenniet skulle antas.

I tidigare fullmäktigedebatter om bostadssituationen i Haninge har både socialdemokratiska ledamöter och Alliansledamöter förespråkat den magiska formeln att det ska finnas en tredjedel av varje boendeform (hyresrätter, bostadsrätter och äganderätter). Det argumentet har använts mot förslag från RS att bygga hyresrätter. Men kommunens egen genomgång visar att vi är långt ifrån ens en tredjedel hyresrätter. 

När det kommer till allmännyttiga hyresrätter ligger Haninge nära botten av Stockholms läns kommuner med bara 25 lägenheter per 1 000 invånare jämfört med länets snitt på 77 lägenheter per 1 000 invånare. De enda som är sämre är fem Moderatstyrda välbärgade kommuner, som Täby, Vaxholm och Lidingö. Fyra av dem saknar helt allmännytta av uppenbart ideologiska skäl.

Att ha ett starkt allmännyttigt bostadsbolag är nödvändigt för att kunna garantera att även svaga grupper har möjlighet till en trygg bostad. Genom ett kommunalt bostadsbolag har kommunen en makt över bostadspolitiken och kan styra utifrån vilka behov bostäder behövs och vilka hyror som är rimliga.

Haninge har inte kvar en särskilt stor del av kontrollen över bostäderna i kommunen. Bara 2 133 lägenheter ägs av kommunen, medan drygt 6 000 andra hyresrätter ägs av privata bolag.

De här bolagen kan sätta vilka hyror de vill och även ombilda till bostadsrätter. I kommundelen Brandbergen ägs alla hyresrätter av Akelius. En tvårumslägenhet kostar drygt 8 100 kronor att hyra. Ett av kraven på hyresgästen är att hyran får vara max 30 procent av inkomsten. Man måste alltså tjäna drygt 26 600 kronor i månaden för en tvåa. En undersköterska i Kommunal tjänar i genomsnitt drygt
24 000 kronor.

Haninge har slopat inkomstkravet för sina ungdomsbostäder och det är något som Haninge likt Stockholms kommun borde göra för hela sitt bostadsbestånd. 

Allt fler saknar fast jobb. Man får vikariat eller timanställning och då minskar möjligheterna till bostad ytterligare.

När människor inte har råd att betala sin hyra finns möjligheten till bostadsbidrag. Staten går i praktiken in och finansierar de privata bolagens höga hyror. Men bostadsbidraget har under senare år i praktiken blivit väldigt begränsat.

Den högsta hyra som kan ligga till grund för beräkningen av bostadsbidrag för en trebarnsfamilj är 6 600 kronor per månad. Om de redan har en hyra på den nivån påverkas inte bostadsbidraget alls om hyran skulle höjas till 8 000 kronor, till exempel efter en större renovering.

År 2015 var statens kostnader för bostadsbidrag 5,1 miljarder kronor. Samma år betalade staten, genom ROT-avdraget, ut 20 miljarder i bidrag till villaägare och bostadsrättsinnehavare som hade renoverat sina bostäder, enligt Hyresgästföreningen. Bostäder ska inte finnas till för att bidra till bostadsbolags vinster, utan för att ge människor ett tryggt liv med tak över huvudet. 

RS kräver att bostadsplanering ska ha vanliga familjers situation och behov som utgångspunkt. Det står i stark kontrast till övriga ledamöters fixering vid och tal om ”attraktiva boenden” och de rikas dröm om ett ”Haninge sjöstad”. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!