Facken måste ta fajt för lika lön och trygga jobb

2012-02-29 12:49:28
Medlinginstitutet kom 2010 ut med en rapport om den genomsnittliga lönen för hela arbetsmarknaden och den visade att i den offentliga sektorn tjänar kvinnor endast 85,4 procent av en mans lön.
Situationen är i princip identisk inom den privata sektorn där kvinnor endast tjänar 87,2 procent av mannens lön.

Högerpolitikens härjningar lämnar ingen oberörd – men speciellt hårt drabbar den arbetar­kvinnor.
Sverige beskrivs ofta som ett föregångsland när det gäller jämställdhet mellan könen, men verkligheten är en helt annan: osäkra anställningar är vanligast bland kvinnor och statistik visar att en av tre kvinnor arbetar deltid – medan bara en av tio män gör det.
Många kvinnor arbetar idag deltid ofrivilligt eller för att de känner att de annars inte hinner att ta hand om hushåll, hem och familj.
Privatiseringshetsen och nedskärningarna skapar en situation där arbetsbelastningen läggs på allt färre personer: under 1990-talskrisen var det dubbelt så många kvinnor som män som sjukskrev sig på grund av den höga stressen.
Facken behöver ta strid för sina medlemmar och press underifrån kan tvinga den fackliga ledningen att lyfta fram frågan om kvinnors osäkra anställningar och löner.

Linnéa Wallberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!