Farsartat val i Nigeria

2007-05-02 17:55:57
Även om man jämför med tidigare val i Nigeria, var delstatsvalen och nationella valet nu i april en fullkomlig fars. Redan från början var den klick som för närvarande styr fast besluten att deras fraktion skulle behålla kontrollen över den nigerianska staten och möjligheten att plundra landets enorma olje- och gasinkomster.

Valfusket påbörjades redan förra året, då det så kallade väljarregistret förbereddes. Sammanställningen av registret kantades av rapporter om omfattande fusk. Ordföranden för valkommissionen, INEC, sa i oktober 2006 att de förväntades registrera 98 miljoner väljare, till slut hade endast 61 miljoner namn registrerats varav många var falska!
Väljarregistret skulle ha offentliggjorts i februari, så att människor skulle ha fått chansen att kontrollera om deras namn fanns med och vid vilken vallokal de skulle rösta, men på de flesta platserna blev det inte så.
För att försvåra oppositionens förberedelser använde sig regeringen av INEC, både för att komma med korruptionsanklagelser för att få kandidater strukna, och för att byta ut kandidater.
Det sistnämnda hände i delstaten Lagos, där INEC ersatte Lanre Arogundade från Democratic Socialist Movement (DSM, CWI i Nigeria), som utsetts till kandidat för National Conscience Party (NCP) i delstatsguvernörsvalet, med en kandidat som inte var medlem i NCP och som dessutom bor i USA!

Valfuskmaskineri

När det var dags att rösta, i delstaterna den 14 april och i det nationella valet den 21 april, var valfuskmaskineriet i full gång.
Från hela Nigeria kom rapporter om hur miljoner förvägrats att rösta, om brist på eller redan ifyllda valsedlar, om väljare som öppet mutades och om vallokaler som öppnades sent eller inte alls. Som vanligt var valresultatet uppdiktat.
Även om styrande Peoples’ Democratic Party (PDP) stod för det mesta av fusket, använde oppositionspartierna samma metoder för att behålla greppet i sina delstater.
Valdeltagandet var lågt, men på vissa platser förekom det ändå protester, speciellt mot bristen på valsedlar. Protesterna slogs dock ner hårt av staten och beväpnade gäng. EU:s valobservatörer rapporterade att 200 människor dödades under valet, vilket de allmänt beskrev som ”icke trovärdigt”.
BBC:s afrikanska redaktör sammanfattade situationen med orden ”det kan finnas verklig vrede i Nigeria men det finns även resignation – människor känner till riskerna med att protestera. Många nigerianer känner sig inte inkluderade i den politiska processen, allra helst då Nigerias presidenter eller deras regeringar traditionellt sett inte gör mycket för folket. Valet ses som ett spel mellan eliterna. Faktum är att det inte var någon överrasakning att valet gick till som det gjorde, även om det är möjligt att den rena inkompetensen, klumpigheten och det öppna fusket gjorde människor ilsknare än vanligt.

Vinst före demokrati

Detta bristfälliga val var ett symptom på Nigerias politiska system – ett system drivet av pengar – och första priset var kontrollen över landets enorma oljerikedomar. När så mycket stod på spel ville ingen riskera att förlora.”
Trots att arbetarna förstod att alla huvudkandidater representerade olika gäng av plundrare och förtryckare, har valet inlett en ny och potentiellt instabil period i Nigeria. Om den nya presidenten, Umaru Yar’ Adua, installeras, kommer han att leda en svag regering utan någon verklig legitimitet.
Västliga regeringar har kritiserat valet, men ändå inte krävt att det ska ogiltigförklaras. Imperialismen, som alltid är livrädd för folkliga rörelser, vill ha ”stabilitet” i Nigeria, som är Afrikas största land med en fjärdedel av kontinentens befolkning och världens åttonde oljeexportör. Därför är Washingtons budskap till Nigerias befolkning praktiskt taget att de måste acceptera ett manipulerat val i stabilitetens namn.
Priset på olja har stigit från mindre än 20 dollar fatet 1999, när civilt styre återinfördes, till dagens dryga 60 dollar. Nigerias arbetare har inte sett mycket av den pågående oljeboomen. Vad de verkligen sett är hur landets rikedomar har stulits.
Under åren 2000 och 2005 svepte upprepade protestvåger och generalstrejker fram över landet. Dessa resulterade tyvärr inte i några större förändringar, på grund av fackföreningsledarnas ovilja att konfrontera den härskande eliten.
Det öppna valfusket innebär att frågan om demokratiska rättigheter kommer att läggas till de viktiga ekonomiska och sociala frågor som ligger främst bland arbetarnas krav.

DSM bygger nerifrån

DSM spelade en viktig roll i protesterna 2000-2005 och uppmanar fackföreningarnas och oppositionens ledare att utlysa nationella protester inte bara mot valfusk utan för att ”stoppa rånarna på alla maktens nivåer”. Detta, hävdar DSM, kräver ”en medveten strategi för att bygga upp ett organiserat stöd från majoriteten, speciellt genom att visa att det DSM strävar mot är en grundläggande förändring av samhället, inte att byta ut ett gäng plundrare mot ett annat”.
Det är därför DSM inte tycker att det är tillräckligt att valen i april ogiltigförklaras, utan också betonar vikten av att bygga ett arbetaralternativ, en masstyrka som kan bryta plundrarnas grepp och inleda en socialistisk planering så att Nigerias enorma resurser kan användas för majoritetens intressen.
Robert Bechert

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!