Fattigdom i Israel

2009-01-07 15:42:44
Israels araber har alltid levt i fattigdom. Israelisk-judiska arbetare och deras familjer har emellertid fått se sin levnadsstandard rasa under de två senaste årtiondena. Den välfärdsstat som skyddade de fattigaste israeliska judarna från utblottning och som uppmuntrade till stöd för staten ge­nom garanterade jobb för dem som fullgjort värnplikten, är borta för alltid.
Likaväl som att ha genomfört en politik av brutalt militärt förtryck av palestinierna, har den israeliska härskande klassen genomfört en politik av hårda nyliberala åtgärder som slaktat det sociala skyddsnätet in på bara benen.
Detta har fått till följd att 1,6 miljoner israeler, hälften av dem barn, le­ver i fattigdom.
En tredjedel av alla Förintelseöv­erlevare lever under den officiella fattigdomsgränsen på grund av nedskur- na bidrag och prisökningar.
Klyftorna mellan fattiga och rika har ökat dramatiskt under de senaste åren. De rikaste 5 procenten av det israeliska samhället tjänar 7,5 gånger så mycket som de fattigaste 5 procenten. Ilska och spänningar har följt i spåren på det.
Under  senare år har bland annat lärarna, järnvägsarbetarna och taxiförarna genomfört strejkaktioner.
Auktoriteten för det kapitalistiska styrets institutioner har kollapsat. Varför? Till stor del därför att korruption och skandaler har blivit en livsstil för eliten.
Under de senaste två åren har justitieministern fällts för sexuella trakasserier; och arméns ÖB, högsta po- lischefen och presidenten har avgått på grund av skandaler och i september ville polisen åtala premiärminister Olmert för två fall av korruption.
Kevin Simpson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!