”Fem mils enkel skolväg från sex års ålder är oacceptabelt”

2016-02-10 11:04:53

foto: Jonas Brännberg
Går förslaget igenom kommer barn från sex års ålder att tvingas till orimligt långa bussresor för att ta sig till skolan.

Hur känns det att åka skolbuss fem mil enkel väg till skolan? Det fick politiker i Luleå kommun veta när arbetsgruppen för Vitåskolan bjöd in till “skolbussafari” onsdagen den 3 februari.

Under resan gavs både en svidande kritik av utredningen, som föreslår att Vitåskolan och åtta andra skolor läggs ned, och information om allt som pågår i den vitala sju mil långa Vitådalen.

– Eftersom barnen i Forshed inte ännu har börjat i skolan finns de inte med i kommunens utredning, men de kommer att behöva skolskjuts om något år. Istället säger materialet att ingen elev får längre än den elev som idag åker längst, drygt fyra mil. Men det är lite skillnad, eftersom det är en högstadieelev. Här handlar det om barn från sex års ålder ska åka upp till fem mil enkel väg till skolan. Det måste finnas någon hejd på hur långt små barn ska åka, berättade Ingela Lindqvist från arbetsgruppen, som också påpekade andra fel in utredningen och risken för otrygghet under bussresan.

Under resan turades boende i Vitådalen om att berätta om all den fantastiska aktivitet som råder i bygden i massor av föreningar, småföretag med mera som i mångt och mycket får samhället att fungera och hålla ihop, utan kommunal service. 

– I många av byarna pågår ett generationsskifte. Alla hus som finns går åt, till och med gamla obebodda hus renoveras. Ifjol bosatte sig 17-18 nya familjer i Vitådalen. Det är kö både på dagis i Vitå och Jämtön, sade Birgitta Olsson, som också summerade färden.

– Resan från Forshed till Råneåskolan tog en timme och elva minuter inklusive alla stopp. Och det i dagsljus och solsken. Den totala resvägen är 55 kilometer. Det ska alltså barn från sex år klara av, morgon och eftermiddag. Och däremellan ska de ha skolgång och orka lära sig någonting också.

De som kanske skulle drabbas hårdast om Vitåskolan skulle läggas ned är forshedsborna Virvi och Jonas Lantto med sina två barn, två och fyra år gamla.

Har ni alltid bott i Forshed?
– Nej, vi flyttade hit för tre-fyra år sedan. Även om Jonas har släkt härifrån har vi växt upp i Luleå respektive Torneå. Nu trivs vi jättebra. Framförallt är det naturen och möjligheterna till jakt det vi gillar, säger Virvi Lantto.

Skulle ni ha flyttat till Forshed om den närmaste skolan låg i Råneå, som nu planeras?
– Då hade vi tänkt om. Det finns inte på kartan att flytta någonstans, och att det ska bli fem mils enkel skolväg från sex års ålder är oacceptabelt. Högstadiet är ok, det hade vi räknat med, menar Virvi.

Kommer det finnas möjligheter att bo här omkring för barnfamiljer om förslaget blir verklighet?
– Jag tror inte det, om det ska vara sådana skolskjutsar för så små barn, säger Virvi.

– Många flyttar hit eftersom det här finns hus till lägre priser, och det har funnits skola. Men en skola är en förutsättning för att det ska vara möjligt att bo här för barnfamiljer. Det är populärt bland politiker att säga att ”Hela kommunen ska leva”. Men så tar de bort all service. Det håller inte, avslutar Jonas. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!