Femton kommunala grundskolor hotas

2007-05-30 11:36:47
I Stockholm råder en enorm överetablering av skolor. I Bohlin och Strömbergs rapport ”Lokaleffektivisering av grundskolan” är lösningen att en lång rad kommunala skolor måste avvecklas. Baserat på den här rapporten har hittills Västbodaskolan i Farsta beslutats att läggas ned.

– Jag räknar till 15 skolor som ska avvecklas enligt det här förslaget, säger Hasse Nilsson, Lärarförbundets ordförande i Spånga/Tensta.
Förslagen förvånar honom inte då högerns ambition länge varit att privatisera hela Stockholms offentliga sektor.
Utarmning av den kommunala skolan med inköpsstopp, varsel av skolpersonal och vikarier och ständiga ombildningar av arbetslagen är en effekt av den överetablering av skolor som friskolorna skapat. Därför menar Hasse att Lärarförbundets ledning, som även representerar sina privatanställda medlemmar, i varje fall borde ta ställning emot överetablering.
Hur en ny friskola påverkar de kommunala skolorna i området ska egentligen tas med i beaktande när den godkänns av Skolverket som skickar ut ärendet på remiss till kommunen. Men då konsekvensanalyserna utförs av högerpolitiker blir besluten politiskt färgade.
Andelen Stockholmselever som går i friskolor har bara från år 2000 ökat från 9 procent till 15 procent år 2006.
Givetvis har nya friskolor, som till exempel Kunskapsskolan i Kista, skapat en överetablering som lett till tomma stolar i de kommunala skolorna. Rapporten från Bohlin och Strömberg visar på en enorm överkapacitet i de flesta av stadens skolor räknat på antal elever per kvadratmeter.

Hänsynslösa makthavare

Men kraven lägger man inte på politikerna som godkänt och pressat fram denna friskoleexposion, utan på de kommunala skolorna.
– Vi kräver konsekvensanalyser, säger Hasse. Förhoppningsvis genererar det kraft att bilda opinion. Makten i stadshuset är fullkomligt hänsynslös, det är en lavinartad privatiseringsvåg.
Men Hasse Nilsson är ändå positiv till framtiden.
– Om man jobbar inom skolans värld är det hoppfullt, det börjar hända grejer. Det är underbart när föräldrar och elever går ut i strejker!
– Lärarförbundet måste snabbt säga upp avtalet så vi kan börja strejka för högre löner.
Ann-Katrin Åslund (fp), biträdande skolborgarråd i Stockholms Stad samt ordförande i Spånga/Tensta stadsdelsförvaltning, medger att rätten att välja skola påverkar elevströmmen men blir lite smått irriterad över frågan om en så kallad ”friskoleexplosion”.
– Det beror ju på om man ska utgå från någon sorts planekonomi eller om man ska utgå från vad barn och föräldrar vill ha. Det ska vara kvalité och de ska vara godkända, menar hon.

Vad krävs nu, Hasse?
– Dels att man får stopp på privatiseringarna. Det fortsätter ju att etableras nya friskolor. Då räcker det inte med skolverket, utan lärare, föräldrar, elever, hela vänstern och vi måste ta kamp. Det ska mycket till för att fälla en hel regering, men det sker även splittringar inifrån. Satsa på den kommunala skolan!

Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!