Finland: Högerpolitik delar Vänsterförbundet

2013-08-16 09:58:41

foto: Foto: Soppakanuuna/CC
Jyrki Yrttiaho (bilden) och Markus Mustajärvi blev uteslutna från Vänsterförbundets parlamentsgrupp p g a att de sa nej till regeringens nedskärningar.

När Vänsterförbundets parlamentsledamot Jyrki Yrttiaho i juni valde att hellre tala på kommunistpartiets möte än att delta på Vänsterförbundet kongress skapade det stor turbulens inom partiet.

Redan tidigare har Yrttiaho och hans kollega i parlamentet, Markus Mustajärvi, blivit uteslutna ur Vänsterförbundets parlamentsgrupp när de vägrat stödja den moderatledda nedskärningsregering som Vänsterförbundets majoritet deltar i. 
Partiledaren Paavo Arhinmäki hotade inte bara att sparka ut Yrttiaho ur partiet utan hela hans partidistrikt i Raisio om de vägrade att utesluta honom. Andra i partiet försvarade Yrttiaho eller ville ha debatt med ”högt i tak” och nu i augusti verkar saker och ting ha lugnat ned sig – med Yrttiaho kvar i partiet.

Det är emellertid uppenbart att spänningarna inom Vänsterförbundet kommer att fortsätta växa. Medan Yrttiaho och andra kritiska röster hotas med uteslutning, ifrågasätts inte ledningens högerpolitik trots att de deltar i en regering som attackerar just de människor som partiet säger sig företräda.
Som exempel nämner debattören Antti Ronkainen, på bloggen Revalvaatio, att ingen tid avsattes på Vänsterförbundets kongress att diskutera regeringens nyliberala politik eller Vänsterförbundets aktiva deltagande i denna regering.

Med en kris för den finska kapitalismen som ser allt djupare ut kommer den kapitalistiska eliten kräva fler och fler eftergifter från arbetar-klassen. Redan oacceptabla nedskärningar i kommunernas ekonomi, attacker på arbetslösa och arbetare samt skattesänkningar för de rika kommer att följas av mycket mer. Senaste förslaget från finansministeriet är nya nedskärningar i kommunerna på 362 miljoner euro.
Genom att stödja en sådan politik kommer Vänsterförbundets ledning distansera sig från socialistiska kämpar i Vänsterförbundet och i det relativt fristående ungdomsförbundet Vänsterunga. På längre sikt kommer en sådan politik gräva partiets grav.
För de inom och utanför Vänsterförbundet som verkligen vill ta strid mot nedskärningar och  privatiseringar är det viktigt att inte låta personer som Arhinmäki stå i vägen för formerandet av ett socialistiskt motstånd till attackerna från regeringen och arbetsgivarna. Sosialistinen Vaihtoehto (RS systerorganisation i Finland) menar att ett nytt kämpande arbetarparti måste byggas, som kan ge ett socialistiskt alternativ till dagens regeringspolitik och som kan ena olika grupper i kamp.

Sosialistinen Vaihtoehto stödjer aktivister som attackeras oavsett var de befinner sig. För genuina socialister och vänsteraktivister är det dags att bryta banden till högerpolitiken. Ett vänsteralternativ till kapitalismen byggs på gräsrotsnivå av arbetare och ungdomar.
Låt Arhinmäki beblanda sig med storföretagen medan vi skapar en socialistisk väg ut ur krisen. Låt oss tillsammans ta strid mot Katainens regering och låt oss skapa en nytt socialistiskt alternativ!

Tiago Silva
Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!