Finland: Halv seger i pappersstrejken

2011-05-25 15:42:42
I slutet av förra veckan slöts ett avtal som avslutade strejken från de finska papperstjänstemännen inom PRO (motsvarande Unionen).
Strejkaktionerna som pågått under flera månader och som till sist omfattade hela pappersindustrin har gällt krav på ett lokalt lönesystem. Till sist tvingades arbetsgivarna acceptera ett lönesystem, men innehållet är fortfarande oklart och ska göras upp koncernvis.

– Man är ju aldrig nöjd med resultatet av förhandlingarna men under förhållandena var det en godtagbar lösning. Bland medlemmarna uppfattas resultatet som okej, jag har ännu inte hört någon som varit kritisk, säger Tero Puutio, fackligt aktiv vid PRO i Oulu, där Stora Enzo har en stor fabrik.
Avtalet är ettårigt och innebär en central löneförhöjning med  individgaranti på 48 euro (430 kronor) eller minst 1,5 procent. Utöver det finns en företagsvis pott på 1 procent. Lönenivån är i paritet med andra avtal som redan slutits.
– Om vi ej kommer överens i de lokala förhandlingarna blir det en allmän löneförhöjning för alla på 1 procent från den 1 juli. Vi brukar kräva en sådan stupstock i våra avtal.
Fram till den 31 oktober ska principerna för ett nytt lokalt lönesystem förhandlas fram koncernvis. Om parterna ej kommer överens blir det centrala förhandlingar.

Betyder det här att frågan om lönesystemet i praktiken skjutits på framtiden?
– Vi har fått lite mer tid kan man säga. Men vi har fått igenom den principiella frågan att vi ska ha ett lönesystem, så att arbetsgivaren inte bara godtyckligt kan dela ut den lokala potten, avslutar Tero Puutio.
Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!