Finland: Tvångslag mot vårdfacket

2007-11-14 13:12:45
Med hjälp av en tvångslag, som cyniskt nog har döpts till patientsäkerhetslagen, vill arbetsgivarna och regeringen stoppa det finska vårdfacket Tehys massuppsägningsaktion och strejker.
Massuppsägningarna, som träder i kraft den 27 november (12 500 sjuksköterskor) respektive den 13 december (3 600 sjuksköterskor), är en följd av att facket inte fått något gehör för sitt krav på ett rejält lönelyft – 24 procent.
Tvångslagen, som riksdagen förväntas klubba nu på fredag, ger arbetsgivarna rätt att stoppa uppsägningarna och tvinga tusentals sjuksköterskor att arbeta samt flytta runt.
Lagen innebär också att personer med sjukvårdsutbildning som i dag inte arbetar i vården kan tvingas till tjänstgöring.
Även de som har gått i pension kan tvingas tillbaka till arbetet.
De enda som hittills sagt att man kommer att rösta mot lagen är Vänsterförbundet (vänsterpartiet), socialdemokraterna har sagt sig vara kritiska men ligger lågt.
Tvångslagen är ett historiskt övergrepp på konflikträtt och avtal.
Det har nog aldrig hänt att en lag har stiftats för att hindra anställda att säga upp sig.
”Vi, de fackliga ombuden inom Ersta Diakoni i Stockholm, uppskattar ert mod och stödjer helhjärtat er kamp för rättvisare löner för sjuksköterskor”, skrev svenska Vårdförbundets fackliga företrädare på Ersta sjukhus, i ett stöduttalande till sina finska kollegor.
Samtidigt med tvångslagen sa finansminister Jyrki Katainen i början av veckan att staten inte tänker skjuta till mer pengar till vården.
Mer i nästa nummer av Offensiv.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!