Finland: Unik vårdkonflikt

2007-10-24 14:37:05
Det finländska vårdfacket Tehy har svarat arbetsgivarnas skambud med massuppsägningar. Bakom arbetsgivarna står regeringen (en högerallians) som vid en presskonferens i förra veckan deklarerade att ”det blir inga mer pengar till vården och de anställda”.
Totalt är det närmare 13 000 sjuksköterskor som säger upp sig för att ge kraft åt kravet på 400-600 euro mer i lön (plus 24 procent) fram till år 2010.
Enligt Tehys beräkningar ligger lönenivån i Finland ungefär 500 euro under den svenska.
– Ingen trodde att vi menade allvar, inte ens FFC (Finlands LO). Man tänkte väl att ’flickorna’ inte skulle våga, säger Päivi Seila, fackligt ombud på HUS psykiatriska klinik i Helsingfors till Hufvudstadsbladet.
Samtidigt med massuppsägningarna inom vården har tjänstemännen inom teknologiindustrin gått i strejk.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!