Fler poliser botar inte ”bötning”

2006-12-09 23:28:15
Gängbildning och bötning i Göteborgs gymnasieskolor är något som präglat media den senaste tiden. Bötning är en form av utpressning där ungdomar med maffialiknande metoder sätter böter på andra istället för att råna dem.

Anledningen kan vara vad som helst. Den bötfällda kan ha ”tjallat” på någon, bråkat med ett syskon, flirtat med någons flickvän o s v. Många har av rädsla tvingats betala tusentals kronor, gett bort sin mobiltelefon, mp3-spelare eller märkesjacka. I ett extremt fall tvingades en ung tjej betala sina böter med sex.
Ordet bötning är egentligen inte ett bra ord att använda, det är de kriminellas ord. I själva verket handlar det om utpressning och olaga hot.

Olaga hot

Trots att det rör sig om så pass allvarliga brott, vilka troligen begåtts i fyra, fem års tid i Göteborgs skolor, så har inte lärare, rektorer eller politiker tagit dem på allvar.
Till en början kallades de bara avancerad mobbning. Men sedan media började skriva om det har alla velat uttala sig om hur mycket man gör för att stoppa problemet. I det politiska etablissemanget har alla samma svar: mer polis. Moderaterna har gått längst och föreslagit en speciellt utbildad skolpolis.
Men varken bötning eller gängbildning kan stoppas med fler poliser. Ett av problemen redan idag är att alldeles för få vågar att anmäla utpressningen då det riskerar att förvärra situationen.
Tydligt blev det också när det enda fallet som gått till rättegång gav en friande dom. För att råda bot på problemet kan vi inte lita på polis och rättsväsende.
För att stoppa bötning och gängbildning måste man se till problemets orsak. Under 1990-talet genomfördes enorma nedskärningspaket, som drabbade de unga hårdast. För den som idag har hamnat snett finns få möjligheter till hjälp. Köerna till ungdomspsykiatrin växer sig allt längre och det sociala skyddsnätet är nedmonterat.
Det är ingen tillfällighet att det är nu som problemet uppstår och att det är de som går i den nedskärningskantade skolan som drabbas.
För att sätta stopp för bötningen är det mer resurser till skolan och fritidsverksamhet som behövs. Med mer lärare och elevvårdande personal i skolan skulle man snabbare kunna fånga upp de som är i riskzonen. Ett av problemen med gängbildning ligger i segregationen som har sin rot i diskriminering och rasism. Utanförskap och fattigdom i förorterna gör att ungdomar känner sig osäkra och söker sig till den egna gruppen för trygghet.

Bekämpa nedskärningar

Våldet föds när samhället inte kan ge unga en plats där de kan känna sig trygga. Rädslan gör att ungdomar grupperar och beväpnar sig.
Att på allvar bekämpa gängbildning och bötning skulle vara att bekämpa ungdomsarbetslösheten, nedskärningar och slåss för en upprustning av förorten och skolan.
Det skulle vara en investering för framtiden där unga skulle kunna känna sig trygga.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!