Flygande start för ArbetarInitiativet

2009-04-22 13:52:37
Det nya alternativet i EU-valet, ArbetarInitiativet, har fått en flygande start. Uppmärksamheten var stor när AI först utmanade Volvos bolagsstämma i Göteborg och sedan krävde Wanja Lundby Wedins avgång när hon talade på torget i Umeå.

ArbetarInitiativet lanserades den 28 mars och är ett samarbete mellan Rättvisepartiet Socialisterna, Socialistiska Partiet och oberoende kandidater. Underrubriken – Antikapitalis- tiskt EU-motstånd för jobb, välfärd och klimatet – visar AI:s inriktning som ett nytt kämpande alternativ.
Den kommande veckan kommer ArbetarInitiativet att genomföra en rad landsomfattande aktiviteter. Den 29 april mot avregleringen av persontrafiken på järnvägarna, 1 maj-demonstrationer och sedan den 4 maj mot privatiseringen av apoteken.

Offensiv fortsätter här presentationen av några av AI:s kandidater:
Kandidat nr 5: Johanna Evans, Sänk Rasismen, Luleå
– Kampen för jobben är avgöran­de, och en oerhört viktig fråga för ungdomar. 2008 var en femtedel av ungdomar mellan 15 och 24 år arbets­lösa, och när det varslas är det ungdo-mar som får gå först.
– Att allt fler ungdomar inte ­klarar av sin skolgång är en följd av de nedskärningar som ägt rum i skolan de senaste åren. Med krisen hotas den offentliga sektorn ytterligare och regeringens krispaket till kommuner och landsting är alldeles för litet och kommer för sent!
– I Luleå ska 400 tjänster bort in­om skolan 2011, vilket är ungefär var tionde anställd! I Luleå kommun har Socialdemokraterna egen majoritet, vilket bevisar behovet av ett verkligt alternativ som säger nej till nedskärningar i offentlig sektor och istället står för en upprustning av vård, skola och omsorg. Det är en av de frågor vi i Rättvisepartiet Socialisterna i vinter drivit kampanj för.
– Klimathotet är en annan brännande fråga. Det behövs massiva satsningar på ny infrastruktur och miljöinvesteringar. Att bygga Norrbotniabanan tillsammans med energieffektiviseringar och hållbar energi- produktion är nödvändigt för klimatet och skulle dessutom skapa massor av jobb. Istället ger regeringen pengar till bankerna, satsar på vägbyggen och applåderar Vattenfalls köp av det holländska energibolaget Nuon, som i princip bara producerar el med kol och gas.
– AI är ett steg i rätt riktning mot att bygga ett verkligt alternativ, en politisk röst för arbetare och ungdomar.

Kandidat nr 6: Ronny Åkerberg, lärare, Malmö
– Ett hoppfullt alternativ. Det som gör just det här EU-valet intressant för min del är att det nu för första gången existerar ett europeiskt anti-kapitalistiskt alternativ att lägga sin röst på. Nu finns en framväxande yttervänster, inte minst i Frankrike, som kan komma att använda en kandidatur som en kraftfull tribun för radika­la arbetarkrav.
– Detta är något nytt och det ger också det nybildade ArbetarInitiativet i Sverige möjlighet att vara en del av en större rörelse mot kapitalistisk kris och för ett hoppfullt motstånd med perspektiv framåt på grundläggande samhällsförändringar.
– Jag gick nyligen med i Socialistiska partiet. Arbetar som lärare och var innan dess industriarbetare i mån­ga år. Jag grundlade min socialistiska uppfattning under sextiotalet och har under lång tid följt vänsterns utveckling. Har alltid haft en grundläggande optimistisk syn på kraften i den socia-listiska politiken, men det som hänt på sistone har stärkt min tro på möjligheterna för konkret uppbyggnad av nya arbetarpartier och reorganisering av arbetarrörelsen underifrån.
Från arbetarinitiativet.se

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!