Flyktingar behandlas som kriminella

2011-02-03 15:16:02
Idag sitter 25 000 papperslö­sa i ­förvar runt om i Europa. I en tredjedel av EU-länderna saknas lagstiftning som reg­lerar hur länge en papperslös får sitta fängslad och i många dokumenterade fall har flyktingen suttit i över tre år utan att ha begått något brott. Sverige är inget undantag.

Sverige har flera gånger kritiserats av såväl UNHCR som FN:s tortyrkommission för att asylsökande flyktingar placeras tillsammans med kriminella.

Protesterna mot massutvisningar-na med blockader och demonstrationer har åter fört upp den omänskliga flyktingpolitiken på dagordningen.
Asylrörelsen har nu fått stöd för sin kritik från flera håll och allt fler ansluter sig till kritiken mot den sven­ska regeringen och migrationsverket.
I debatten om Aktion mot deportation och Asylrörelsens tre dygns blockad av förvaret i Kållered utanför Göteborg skrev Sanna Vestin, för-fattare och informatör i flyktingfrå- gor, på SVT Debatt:
”De var inte bråkmakare. De frusna demonstranterna hade all världens rättighetsorga­nisationer bakom sig”.
Vilken desperation som flyktingar befinner sig i kan ses i de upprepade självmorden och självmordsförsöken.
Hur hanterar Migrationsverket denna situation? Göteborgs-Posten skrev den 25 januari:
”Det handlar om asylsökande på Förvaret i Kållered som ansetts utgöra en fara för sig själv eller andra. I ett fall transporterades en självmords­benägen man till psykakuten för vård, men när de inte tog emot honom gick färden till polisens lokaler på Aminogatan. Där placerades han i en cell, vägg i vägg med omhändertagna fyllerister och kriminella, som enligt lag inte får stanna i samma kala rum längre än 96 timmar. Men de asylsökande har i flera fall varit inlåsta i veckor”.

Sedan 2001 har Migrationsverket rätt att placera asylsökande som till exempel vill skada sig själva på häkte i väntan på utvisning. Bara förra året rapporterades det om 19 beslut av Förvaret i Kållered att sätta flyktingar i häkte. Men sedan i höstas tar inte – häktet i Göteborg emot fler på grund av platsbrist.

De asylsökande är inte kriminella. Vad de gjort är att de flytt för sina liv, men i Sverige sätts de i förvar, häkte och arrest av den regering som stödjer USA:s ockupation som har tvingat dem på flykt.
Vad som behövs nu är en landsomfattande massrörelse mot utvisningarna, likt Flyktingamnesti 2005. Nästa steg borde vara att sammankalla massmöten i hela landet för att bygga en sådan rörelse med landsom­fattande protestdagar mot regeringens omänskliga flyktingpolitik. Rätt- visepartiet Socialisterna kommer att göra sitt yttersta för att möjliggöra bygget av denna rörelse.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!