Flyktingar blir syndabockar

2015-11-04 17:16:47
Den stramare flyktingpolitik som regeringen och Alliansen har blivit överens om har följts av ständiga utspel om att flyktingmottagandet tömmer statskassan och att nya nedskärningar blir oundvikliga. I en intervju  i Dagens Nyheter den gångna helgen tappar utrikesminister Margot Wallström (S) fotfästet helt och hävdar att om flyktingmottagandet inte minskar kommer ”våra system att braka ihop”.

Enligt Finansdepartementet  har flyktingmottagningens kostnader blivit ”icke hanterbara” och att det ”krävs stora utgiftsminskningar” på alla områden för att inte ”bryta genom budgettaket”. Regeringen gör flyktingarna till syndabockar för de nedskärningar som man sedan länge har planerat för. 

”Ladan är helt tom”, deklarerade finansminister Magdalena Andersson redan i oktober i fjol, alltså långt innan fler flyktingar sökte sig till Europa och Sverige. 

Dessutom säger Riksgälden (statens finansförvaltning) den 28 oktober att: ”de ökade utgifterna för migration vägs till stor del upp av högre skatteinkomster”.   

Under flera års tid har bistånds­pengar delvis betalat flyktingmottagandet. Nu ska ännu mer tas från biståndet. Enligt SVT har utrikesdepartementet ombetts att räkna på konsekvenserna av en nedskärning av biståndet med 60 procent. Världens fattigaste ska alltså betala, trots att det finns pengar i överflöd, men på fel ställen och i fel händer.  

Sveriges 147 miljardärer sitter tillsammans på en förmögenhet som är nästan 20 gånger större än vad Migrationsverkets kostnader beräknas till för år 2016.  

Storbolag, banker och superrika har aldrig haft så stora tillgångar som idag. Vinsterna är rekordhöga och utdelningen till aktieägarna i år blev närmare 200 miljarder kronor. Och tack vare att regeringen har accepterat de flesta av Alliansregeringens skattesänkningar går staten i år miste om dryga 100 miljarder kronor.

Till det ska läggas alla de skattepengar som försvinner på grund av börsbolagens och de rikas skattefusk. Undangömda pengar i skatteparadis lurar exempelvis staten på 46 miljarder kronor varje år.

Trots att behovet av offentliga satsningar aldrig har varit så stort som nu fortsätter regeringen att gömma sig under borgerliga, godtyckliga budgettak och stryka kapitalisterna medhårs. Det innebär återkommande attacker på lågavlönade och växande klyftor. 

Vad som får samhället att ”braka ihop” är fortsatt högerpolitik och nyliberalt systemskifte. 

Låt börsbolag och rika betala för ett program för bostad, välfärd och jobb åt alla. Enad kamp mot högerpolitik och rasism. 

  • Försvara asylrätten – nej till tillfälliga uppehållstillstånd. 
  • Riv Fort Europa. Säkra vägar till Europa för flyktingar. Avskaffa Dublinförordningen. 
  • Masskampanjer mot rasism och mot skuldbeläggning av flyktingar.
  • Stoppa tvångsutvisningarna.  
  • Flyktingamnesti – nu. 
  • Gemensam kamp för jobb, välfärd och bostad. 
  • Internationell solidaritet: Global kamp mot imperialismens krig och plundring. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!