Folklig och varm stämning på Luleå Pride

2015-06-17 12:41:12
Än en gång hade Luleå Pride inte speciellt tur med vädret. Men trots regnskurar och en temperatur som knappt tog sig över tio grader var det en varm stämning i Stadsparken.

Paraden var mindre än i fjol. Positivt var dock att det var mer politiska budskap än då.

Rättvisepartiet Socialisternas och Studenter mot Rasisms seminarium om hur vårdkrisen påverkar transsexuella samlade ett femtontal på fredagen i en viktig diskussion om vikten av lika villkor inte bara på papperet, utan även i  verkligheten.

Max berättade om sina erfarenheter, både utifrån att ha genomgått en könskorrigering och genom sitt arbete i vården:

– Under min process här i Norrbotten har jag alltid blivit bemött på ett bra sätt, och har aldrig blivit utsatt för någon kränkande behandling i vården. Jag har också fått den behandling som jag behövt, även om det varit tjorvigt och tagit tid. Men bristen på resurser är uppenbar. 

– I mitt fall har processen tagit sju år. Av den tiden var över två år bara ren väntan. 

– All extra tid som processen tar innebär mycket lidande. Transpersoner har mycket sämre psykisk hälsa än många andra grupper av befolkningen. En rapport från Folkhälsoinstitutet rapporterade nyligen att en tredjedel av transpersoner har funderat på att ta sitt liv under det senaste året.

Max berättelse bekräftades också av andra på seminariet som menade att det ibland bara blir fokus på formella rättigheter och diskriminering och den viktiga frågan angående vården faller i skymundan. Däremot tyckte flera att transpersoners situation lyfts fram mer på sistone och flera seminarier under Luleå Pride hade transtema.

– Nu hotar nya nedskärningar inom vården. Det behövs en kamp för mer resurser till vården, både för transsexuella rättigheter och alla andra med behov, avslutade Max. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!