För en hbt-rörelse underifrån

2010-05-12 15:11:50
Göteborgs HBT-festival är in­ne på sitt tredje år och är i grund och botten ett kultur-initiativ som måste berömmas, men präglas i år av en markant kommersialisering. Därför kommer RS och HBT-socialisterna att delta varje dag, men utanför det parkområde som kostar dyra pengar. Nästa vecka kommer också HBT-socialisterna att hålla ett öppet möte för fortsatt kamp.

Sedan förra veckan har regnbågsflaggor stolt vajat i vinden runt om i Göteborg. ”Hos varje människa finns ett behov att se sig själv reflekterad i samhället”.
Pridefestivaler har sitt ursprung i uppmärksammandet av Stonewall-upproret i New York 1969 och börja­de i Sverige som ett gräsrotsinitiativ från vänster i Stockholm på 1970-ta­let. Sedan dess har både hbt-rörelsen och Pridearrangemang vuxit och spridit sig över landet.
HBT-festivalen i Göteborg grundades 2007 av Göteborgs Stadstea-ter, Kulturhuset Blå Stället, Pustervik, Röhsska museet och Världskulturmu­séet. Fram till i år har festivalen varit gratis, men har liksom så mycket an­nat nu fallit för kommersialismen.
Årets program är fullspäckat alla tre dagarna och sträcker sig från seri­ösa bidrag som en debatt om ”queerperspektiv och kapitalism” till den högst ifrågasättbara regnbågspokern på kasinot.

Ett avskyvärt begrepp som har fått alldeles för mycket utrymme de senaste åren är ”rosa pengar” – det nyliberala konceptet att det är bra att satsa på hbt-personer som en enhetlig marknadsföringsgrupp. Med kommersialisering och inträdespriser riktar HBT-festivalen sig mer mot en medel- och överklass och utesluter de som inte har råd.
Som alla som genomför försämringar pekar man på den ekonomiska krisen som anledningen, vissa sponsorer ställer inte upp igen och andra drar ner. Till en viss del stämmer det sistnämnda, då många företag nu an­ser att de har bockat av hbt-frågan från sin lista – det är ingen långsiktig satsning för de flesta vinstgiriga VD: ar. Det måste dock kritiseras att HBT-festivalen har valt att prioritera de kommersiella satsningarna.

Kommunen borde skänka mer pengar till HBT-festivalen. Det måste vara arrangörerna, de olika organisationerna och deltagarna på festivalen som bestämmer innehållet i och utformningen av programmet – inte sponsorer och företag med kommer­siella intressen!
Förra året fanns ett mycket uppskattat tältområde vid Järntorget där Göteborgare kunde mingla med bl a olika stödgrupper, politiska partier och fackföreningar och där även Rättvisepartiet Socialisterna deltog. I år ersätts det med ett tältområde på Götaplatsen där man ska betala tusentals kronor för få att vara med, vilket gör att mindre grupper inte kan delta på samma villkor som de med tjocka plånböcker.
De hbt-personer som är mest förtryckta – transpersoner, asylsökande, arbetarklasspersoner och förortsbor – måste ges mer utrymme såväl i samhället i stort som i hbt-världen.

Det behövs en kämpande hbt-rörelse underifrån – där även fackföre­ningar, arbetar- och ungdomsorgani- sationer ingår – som tar strid för alla människors lika värde, oavsett kön, läggning, klasstillhörighet eller etnicitet. En rörelse som styrs av gräsrötterna och som enas under riktiga pa- roller och inte under tomma ord från ”gaykändisar” eller politiker.
HBT-socialisterna kämpar mot homofobin och heteronormen i samhället och för allas lika rättigheter. Vi är socialister som kopplar ihop hbt-kampen med kampen mot högerpolitik och kapitalism.

Under den kommande hbt-veckan i Göteborg kommer Rättvisepartiet Socialisterna och HBT-socialisterna att finnas på Kungsportsplatsen mellan kl 12.00 och 17.00 med tält och material. Vi kommer också att gå med i Regnbågspromenaden på söndagen den 16 maj med uppställning kl 13.00 vid Operan.

John Tumpane

 RS / HBT-socialisterna kämpar för ▼

  • Sexuellt likberättigande. Kamp mot alla former av diskriminering av hbt-personer: t ex på försäkrings- , bostads- och arbetsmarknaden.
  • Hbt-personers rätt till asyl.
  • Kamp mot homofobi, nazism, rasism och hatbrott.
  • Obligatorisk utbildning i hbt-kompetens för alla vård-, skol- och polispersonal samt kommunanställda och fackliga företrädare.
  • Slopa kraven på obligatorisk skilsmässa och tvångstersilisering för transpersoner.
  • Ändra namnlagen.
  • Våld inom samkönade förhållanden och övergrepp på hbt-personer är lika allvarliga som brott mot heterosexuella. Bygg ut jourer med hbt-kompetens.
  • Kamp mot klassamhället som bygger på heteronormen. För ett socialistiskt jämställt och jämlikt samhälle.
mer information på: socialisterna.org/hbt

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!