”För en kämpande fackföreningsrörelse”

2016-04-20 13:05:25

foto: Mattias Bernhardsson
Allonias Sebhatu har varit aktiv i taxiförares kamp för kollektivavtal, en kamp som Rättvisepartiet Socialisterna har stött fullt ut.

Rättvisepartiet Socialisternas (RS) fackliga möte i Haninge kulturhus i Handen den 13 mars på temat ”För en kämpande fackföreningsrörelse” hade en stor facklig bredd med medlemmar och fackligt aktiva från Transport, Byggnads, Kommunal, Livs, Seko, IF Metall och Vårdförbundet.

Under mötet diskuterades såväl Målarnas, Byggnads och Sjöbefälföreningens strejker som Unionens och Sveriges Ingenjörers stora strejkvarsel samt pågående lokala fackliga strider.
– Det här mötet är till för att uppmärksamma viktig facklig kamp, men också för att diskutera hur vi kan stödja den kampen, berättade RS kommunfullmäktigeledamot Mattias Bernhardsson som inledde mötet.

Jan Spanedal, sopgubbe och ordförande för Renoklubben, berättade om Transports avtalsrörelse och vilka stridsfrågor sopgubbarna står inför. I flera år har de försvarat sina löner från attacker och senast för två månader sedan stoppades ett försök att införa två-skift.
– Vi är beredda att ta strid igen, sa Jan Spanedal.

Sanna Tefke berättade om Kommunals avtalsrörelse och stridsviljan på arbetsplatserna.
– Undersköterskornas löner är de som halkat efter mest och är idag i snitt 2 800 kronor lägre än en verkstadsarbetares. Somliga säger att sopgubbar och byggnadsarbetare redan har bra lön och villkor, att enda sättet för undersköterskorna att komma ikapp i lön är att ”männen” i dessa yrken står tillbaka i avtalsrörelsen. Det är ett argument för vissa att inte stödja deras krav. Men det är inte männen som ska ”stå tillbaka”, det är kapitalisterna som ska stå tillbaka så att alla arbetare kan förbättra sina villkor och dessutom ge extra i påslag för underbetalda att komma ikapp. Sopgubbarna har tagit strid efter strid för att försvara sina villkor. Det är ett exempel för andra fack att följa, sa Sanna Tefke.

Benito Torres, bagare och klubb­ordförande, berättade om Livs blockader för kollektivavtal.
De vinner 99 av 100 strider, oftast snabbt och med goda resultat där underbetalda vunnit ob, övertid och avtalsenliga löner och försäkring. Men på Paus Bagarstuga i Västerhaninge har striden pågått i över tre månader. En faktor är att Moderaterna, dess ungdomsförbund och högermedia satte igång en oemotsvarad hetskampanj mot facket.
– När Moderaterna har haft sina ”frihetsfikor” har det skrikits könsord mot oss, det har spottats och vi har fått utstå rasistiska glåpord, berättade Benito Torres.
Diskussionen under mötet handlade bland annat om hur vi kan stödja Livs. Under januari och februari hade RS en solidaritetskampanj som samlade stöduttalanden och fackliga besök vid blockadkedjan som stöd. RS delade flygblad i hälften av Västerhaninges hushåll för att informera om varför blockaden är viktig.

Katja Raetz (RS), specialistsjuksköterska och arbetsplatsombud, talade om hur vi måste ta strid för att återta facken till medlemmarna som kämpande organisationer.
– På många arbetsplatser saknas det idag förtroendevalda och skyddsombud. Vi behöver fler fackliga aktivister för att se till att de fackliga rättigheterna följs, som till exempel medbestämmandelagen.
– När fackledningar inte tar strid försöker medlemmar agera individuellt istället, som att säga upp sig. Det är förståeligt, särskilt för sjuksköterskor som på så sätt kan förbättra sin lön. Men som helhet förbättras inte arbetsmiljön. Tyvärr visar inte Vårdförbundet någon annan väg. Därför är det så bra med strejkerna som pågår nu för de visar var vår styrka sitter. Vi måste återupprätta gamla fackliga principer som solidaritet mellan facken, sa Katja Raetz.  
– Facken ska vara kamporgan som drivs framåt av medlemmarna, inte ett försäkringsbolag som medlemmarna ringer när de vill ha nåt, sa en mötesdeltagare.

Under mötet visades också Johan Palmgrens hyllade dokumentär Taxiklubben, om kampen för kollektivavtal och drägliga villkor. De har organiserat två strejkaktioner i mars, den 17 och den 31 mars. Mötet diskuterade hur vi ännu mer kan stödja taxichaufförerna. Nya stödmobiliseringar kommer att ske inför nästa strid, såväl som för alla arbetare som går ut i strid.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!