För en välfärd utan vinst

2018-01-24 16:30:31
Regeringens uppgörelse med Vänsterpartiet om att begränsa vinsternas storlek inom skola och omsorg har fått högern och Svenskt Näringsliv att gå i taket. Det föreslagna vinsttaket har betecknats som “socialism” och ”konfiskation”, och har påståtts vara “ett dråpslag mot välfärden”. Som om arbetsgivarna och direktörerna skulle bry sig om välfärd. Från det hållet hördes ingenting när John Bauer-koncernens ägare efter att berikat sig själva gjorde konkurs år 2013, vilket drabbade 36 skolor, drygt 1 000 lärare och omkring 11 000 elever. ”Medan eleverna led av dåliga skolresultat, njöt ägarna av vinstutdelningar och skyhöga ränteintäkter genom avancerade bolagsupplägg”, tvingades till och med Expressen att erkänna.
”Spektakel och galenskap” var storkapitalisten Rune Andersson kommentar till vinsttaket. Rune Anderssons kommentar hade mycket att göra med det faktum att han numera är skoljätten Academedias störste ägare. Det är ett bolag som redan har sagt sig ha en plan för att runda det tänkta vinsttaket och som sparkat vinstkritiska lärare. Academedias ägare har inget till övers för demokratiska fri- och rättigheter.
Rune Andersson, som tidigare var socialdemokrat men som nu håller på Trump, litar dock på att Alliansen och Sverigedemokraterna stoppar förslaget när det läggs på riksdagens bord under våren. Och så lär det nog bli. Det krävdes bara några middagar med direktörer och “näringslivets” lobbyister innan det rasistiska högerpartiet Sverigedemokraterna också blev ett vinstkramarparti.
S-ledningen drar säkert en suck av lättnad efter att riksdagen sannolikt röstar nej till det föreslagna vinsttaket. Det skulle efter valet kunna öppna för det som Socialdemokraterna helst av allt önskar; en uppgörelse över blockgränserna även i denna fråga.
Alliansens skrik idag ska inte tolkas som att dörren definitivt är stängd till en uppgörelse, utan syftet är dels att få till stånd ytterligare urvattningar och dels ett försök att väcka nytt liv i en splittrad högerallians på dekis.

I vilket fall gäller att även om det föreslagna vinsttaket blir verklighet förblir Sverige det enda land i världen som tillåter vinstdrivande friskolor med skattemedel. Och vinstuttagen i vården tycks regeringen inte vilja röra, och Vänsterpartiet som i valet lovade att ”inte vara till salu” instämmer.
Istället för skraltigt vinsttak och andra halvhjärtade åtgärder: Välfärd utan vinst – upprustad vård och skola i offentlig regi, demokratiskt styrd av anställda och brukare. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!