För ett nytt arbetarparti – i Frankrike och i Sverige

2009-02-13 13:57:17
Rättvisepartiet Socialisterna välkomnar helgens bildande av ett nytt antikapitalistiskt parti i Frankrike, som förhoppningsvis kan erbjuda ett politiskt alternativ till de miljoner som vill kämpa för jobben, välfärden och klimatet mot det kapitalistiska systemets djupa kris. Den våg av massrörelser mot kapitalism och nyliberalism som de senaste åren svept över Latinamerika och som nu drar in även över Europa kräver ett nytt och brett förankrat socialistiskt alternativ.

Behovet av ”franska metoder” är minst lika stort i Sverige, där fackföreningsrörelsen och den etablerade oppositionen hittills har lyckats lägga en våt filt av förlamande passivitet över landet inför den störtflod av varsel som sköljer över de anställda både inom industrin och vården.

Att tex AB Volvo kan tillåtas varsla 7670 anställda i Sverige om uppsägning samtidigt som man beslutat dela ut en summa till aktieägarna och chefernas bonusar som motsvarar uppemot 10000 årslöner är makalöst. Att som S, V och MP presentera ”krispaket” som är så magra (12 miljarder kronor) att de inte ens når upp till den summa som Hennes & Mauritz delar ut till sina aktieägare (13 miljarder kronor) visar hur skriande bristen är på ett socialistiskt alternativ.

Rättvisepartiet Socialisternas styrelse som möttes i Stockholm samma helg som det nya partiet i Frankrike har beslutat att inleda en kampanj för att så brett som möjligt förklara nödvändigheten av och kartlägga intresset för ett nytt arbetarparti baserat på klasskamp, mobiliserande krav och socialistiska idéer även i Sverige – vilket oundvikligen kommer att växa fram ur kommande periodens protest- och kamprörelser.
RS har också beslutat att ställa upp i EU-valet för att under valrörelsens ge maximal spridning åt denna kampanj.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!