Förbifarten mot ”Vägs ände”

2016-08-17 14:31:22

foto: Lars Igeland
Förbifarten sattes under fredagen i blockad av ett hundratal aktivister.

”Vägs ände” kallades förra veckans uppmärksammade klimataktion på Järvafältet i en ny protest mot bygget av Förbifart Stockholm, som planeras bli världens längsta sexfiliga motorvägstunnel.

Aktionen inleddes redan på onsdagen med en klimatfestival och ett läger med föredrag, workshoppar och aktionsträning på Eggeby gård. Allt kulminerade sedan på fredagen med en marsch till det påbörjade byggarbetet vid platsen för den planerade tunnelns mynning vid Akalla, som sedan sattes under en färgstark och effektiv blockad, följt av ett torgmöte på Akalla torg.
Aktionen ”Vägs ände”, som engagerade ett hundratal personer, följer på flera lokala protester mot bygget av Förbifart Stockholm under förra året. Denna gången kom initiativet från engagerade miljö- och klimat­aktivister i organisationer som Jordens vänner, Klimataktion och Nätverket Stoppa Förbifarten.

– Allt avlöpte väldigt fredligt och lyckat, säger Akallabon Anita Karp, som också är aktiv i Norra Järva Stadsdelsråd och själv höll i ett av föredragen på Eggeby gård.
Hon uppskattar också att polisen visade sig så sympatiskt inställd och samarbetsvillig att den till och med stoppade upp trafiken på Akallalänken så att aktivisterna kunde ta sig över till platsen för blockaden.
Byggarbetsplatsen blockerades därefter av aktivister som med rosa paraplyer och påmålade bokstäver bildade texten ”Vägs ände” och spelade musik. Trafikverket hade för sin del tillfälligt avbrutit allt arbete.

Polisen ingrep först sedan en mindre grupp aktivister hade tagit sig in på den inlåsta arbetsplatsen, där en äldre dam och några unga tjejer på eget initiativ tejpade ihop sig och kröp in under en grävmaskin. Om det kommer att leda till något åtal är inte klart, då alla inblandade uppträdde mycket fredligt.
På klimatfestivalen innan blockaden deltog även en grupp lokala tjejer i en av diskussionerna, medan en grupp sommararbetande killar från Hjulsta slöt upp för att studera blockaden utan att själva delta. På torgmötet i Akalla talade även den lokala aktivisten Mohamed Hagi Farah mot Förbifart Stockholm.

Även miljöveteranen Göran Folin bedömer aktionen med ett symboliskt, men effektivt stopp för bygget, som mycket lyckad.
– Aktioner som den här visar att motståndet finns kvar och att fortsättningen blir obekväm för politiker och andra beslutsfattare, inte minst med tanke på planeringen inför Österleden.

I inslaget om Vägs ände från SVT Nyheter Stockholm påminner Tenstabon Anna Nygård även om en annan aspekt.
Det är inte bara en protest som riktar sig mot en miljövidrig felprioritering av infrastrukturpengar, utan Förbifartsbygget är också ett rasistiskt projekt.

– Utsläppen från Förbifartens tunnlar kommer att drabba personer som redan bor i utsatta områden, som exempelvis här på Järva. Det handlar om klimaträttvisa, säger hon i inslaget.
På Facebooksidan för Vägs ände antyds också att det kan bli fler civil olydnadsaktioner efter denna. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!