Förödande skador på Stora barriärrevet

2016-04-01 18:47:41

foto: awee_19 / Flickr CC
Korallreven bleknar med förödande konsekvenser.

Klimatfrågan är ständigt aktuell och nya larmrapporter kommer titt som tätt. Nu senast varnar forskare om förödande skador på det världsarvsklassade Stora barriärrevet vid Australiens nordöstra kust. Den större delen av koraller vid den undersökta norra delen av revet visar på omfattande blekningsskador – den mest omfattande hittills. 

Blekningen orsakas av onormala miljöförhållanden, som höjda vattentemperaturer, och har förödande effekter på havslivet, rapporterar Wall Street Journal den 29 mars.

– Vi måste vara tydliga med att detta är orsakat av den globala uppvärmningen och att huvudboven är gruvorna och kolförbränningen, säger Imogen Zethoven, kampanjdirektör för Australian Marine Conservation Society, till tidningen.

– Det här kommer att förändra Stora barriärrevet för all framtid, menar Terry Hughes, som är expert på korallrev vid James Cook University, till det australiska tv-bolaget ABC den 29 mars.

Professor Nick Graham vid Lancaster universitet uppger till London Guardian den 29 mars att detta är en av de värsta korallblekningarna någonsin, till och med värre än de år 1997-98 som förstörde 16 procent av världens korallrev på blott ett år.

För att rädda världens hav och alla känsliga ekoområden måste ett uppbrott från det rådande system äga rum som är skyldiga till den globala uppvärmingen. De stora energibolagen vägrar att ställa om från fossila bränslen till gröna energikällor. Därför måste de ställas under demokratisk kontroll och styre underifrån för att säkerställa att produktion och drift förs i enlighet med människornas, djurens och naturens behov – inte vinstintressets. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!