Förödande utbrott av zikaviruset

2016-02-10 11:24:40

foto: Conred / Flickr CC
Brasiliens nedskärningspolitik förvärrar zikaepidemin då vård och information om sjukdomar inte görs tillgängligt för de som behöver det.

Det förödande utbrottet av zikaviruset, bara sex månader innan OS i Brasilien, har ännu en gång tydliggjort regeringens och de stora läkemedelföretagens oförmåga att skydda allmänhetens hälsa. 

Den 28 oktober 2015 bekräftade hälsoministeriet sambandet mellan zikaviruset och mikrocefali (medfödd missbildning av hjärnan, där den drabbade har ett mindre huvud än normalt). Delstaten Pernambuco i nordöstra Brasilien utlyste undantagstillstånd på grund av att över 500 sjukdomsfall hade rapporterats sprunget från aedes aegypti-myggan – inte bara zikaviruset, utan också dengueviruset och chikungunyaviruset. 

Antalet fall av denguefeber har också ökat drastiskt i år, med hela 176 procent. I São Paulo ökade antalet fall av denguefeber med 57 procent i början av år 2015 efter att vattenkrisen slog till.

Det finns lite information om huruvida zikaviruset är ensamt ansvarig för fallen av mikrocefali. Det är därför viktigt att snabbt investera i forskning. Det är viktigt att bekämpat spridningen av aedes aegypti-myggan samt att förbättra saniteten – vilket kräver nya offentliga satsningar. 

Men fjolårets nedskärningar på 70 miljarder reals (152 miljarder kronor) har negativt påverkat sjukvården, utbildning och stadsfullmäktigen. Att betala av statsskulden genom att fylla bankirernas fickor kostar exempelvis tretton gånger så mycket som sjukvårdens budget.

Claudio Maierovitch, direktör på hälsoministeriet, sade att det bästa skyddet just nu är att undvida graviditeter! Trots att hälsoministeriet har sagt att det uttalandet inte representerar dem kan det lika gärna göra det. De åtgärder som har tagits hittills för att utrota de myggburna sjukdomarna är trots allt ett skämt.

Även innan zikavirusets utbrott har SUS (ungefär ”enade sjukvårdssystemet”) svikit lokalsamhällen där gravida kvinnor inte har fått rätt vård.

Befolkningen behöver organisera sig och visa den härskande klassen att sjukvård inte är ett skämt. Vi kräver en intensiv informationskampanj för befolkningen. Regeringen måste se till att media sprider korrekt information om hur man skiljer symptomen på de olika sjukdomarna åt, orienterar sig mot skyddsåtgärder och vad man ska göra vid misstänkta fall av dessa sjukdomar. Vi kräver också mer sjukvårdspersonal samt utrustning med snabba diagnostiska tester – inte bara inom SUS, utan också att det distribueras till mer avlägsna områden.

Denna epidemi pekar på det skriande behovet av att folket behöver samlas i stora antal och demonstrera mot nedskärningarna som genomförs av president Dilma och finansminister Levy. Vi behöver mer investeringar i sjukvården. Inga mer vinster till bankirer och chefer! Inga fler löneökningar och privilegier till politikerna! ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!