Konsekvensen blir att tusentals anställda på de tre sjukhusen i Göteborg riskerar att bli schemalagda varannan helg istället för två helger av fem.
– Vi tvingar ingen att införa helgtjänstgöring två helger av fyra, men det kan bli konsekvensen på en hel del vårdavdelningar, säger Lars Rydhede till Göteborgs Posten, den 19 mars, i ett försök att lägga ansvaret på verksamhets- och avdelningscheferna.
Samtliga representerade fackförbund har reserverat sig mot förslaget i de förhandlingar som nyligen avslutats. Marita Tenggren, Vårdförbundet, konstaterar att förslaget i praktiken innebär tätare helgtjänstgöring för flertalet.
Vårdförbundet kritiserar också att SU använder pengar från Västra Götalandsregionen till att täcka budgetunderskott, när pengarna enligt politiska direktiv ska användas till arbetsmiljöförbättringar.
Samtidigt som detta sker larmar Arbetsmiljöverket om antalet överbeläggningar på framför allt Östra Sjukhuset: ”Fjärde mars var antalet överläggningar 35 […] Vi kunde se patienter placerade i läkarexpeditioner, i behandlingsrum och i korridorer och det här innebär en ökad arbetsbelastning för personalen.”
I det här läget har Lars Rydhede mage att säga att SU inte kan fortsätta stänga vårdplatser av patientsäkerhetsskäl. Det som styrelsen gör är att sätta budgeten i första rummet och på detta sätt strunta i vilka konsekvenserna blir, både för personalen och för patienterna.
Nu är det viktigare än någonsin att fackförbundet tar steget ut från förhandlingsrummet och mobiliserar sina medlemmar. Förslaget om tätare helgtjänstgöring har redan börjat glöda på vårdavdelningarna, och om fackförbunden, framförallt Kommunal och Vårdförbundet, vill protestera är tiden inne. Med manifestationer där man bjuder in allmänheten och andra fackförbund kan man vinna stora opinionsvinster och sätta press på de politiker som skär i den offentliga vården.
Nedskärningar drabbar vård och sjukhus över hela landet – nu behövs en rikstäckande kampanj för att rädda vården!
Stefan Berg