Förskolekrisen på glesbygden: 7 mil enkel väg för en förskoleplats

Caroline Rosén har med sonen Olle, ett år erbjudits förskoleplats sju mil bort. Det är glesbygdens verklighet (Foto: Susanne Nilsson / Flickr CC).

av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv

Glesbygdskommuner gör allt för att få nya invånare. Man besöker jobbmässor runt om i Sverige och även utomlands, speciellt i Tyskland och Nederländerna. Man dammsuger kommunerna efter hus som står tomma. Lockbetet är lugn och ro, ingen stress, naturen inpå knuten, lätt att få kontakt med myndigheter, bra uppväxtmiljö för barnen med mera.

Men allt är inte guld och gröna skogar. Småbarnsföräldrar kan få svårt att få vardagen att gå ihop. SVT:s Jämtlandsnytt har i en rad inslag undersökt förskolesituationen i länet. Det är framför allt Åre kommun man har tittat på, men även andra Jämtlandskommuner.
Åre har haft en stor inflyttning under senare år. I Storlien, nära den norska gränsen, kämpade föräldrar i många år för en förskola. I dag har man en, men ingen utbildad förskollärare. Där finns endast en barnskötare samt extrapersonal. Som resultat har förskolan stängt vissa dagar och föräldrarna får hjälpas åt med att lösa barnomsorgen. Som tack får de reducerad avgift.

3,5 mil längre österut ligger Ånn. Där bor Caroline Rosén med sonen Olle, ett år. De har erbjudits förskoleplats i Mörsil, sju mil bort. 2,5 mil längre österut ligger Duved. Där hade Caroline hoppats på en förskoleplats. I Duved bor Frida Dahl, med sonen Jack. De har också fått förskoleplats i Mörsil. Båda familjerna får nu trixa med arbetstider för att klara situationen. De långa resorna gör det omöjligt att acceptera platserna.
Det råder brist på förskollärare i hela Jämtland. Åre kommun är värst drabbad. Där saknas i dagsläget 61 förskollärare. Även grannkommunen Krokom har problem. Diana Dahlberg, förskollärare i Änge i Krokoms kommun, säger att de långa avstånden gör det svårt att rekrytera ny personal. Även Östersund har problem och saknar nu ca 100 förskollärare.

Problemet med brist på förskollärare och rimligt avstånd till förskolan finns på fler platser. I fallet Åre har kommunen expanderat och inte byggt ut barnomsorgen i samma takt, men det är inte hela förklaringen.
I glesbygden är avstånden stora och det är många som drar sig för att söka sig dit om man inte ser några fördelar. Det gäller för övrigt inte bara förskollärare. I Jämtland hoppas man nu på den utökade förskollärarutbildningen som Mittuniversitetet startar i Östersund efter nyår.
Något måste göras åt bristen på förskollärare nationellt. Högre löner och bättre arbetsförhållanden behövs. Dessutom kanske det behövs några extra morötter för att få personal till glesbygden.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!