Första maj fyller 125 år

2015-04-29 16:06:37
Det var den Andra internationalens konstituerande kongress som år 1889 beslöt att Första maj skulle bli en dag av demonstrationer och kamp runt om i världen. Året därpå genomfördes de första Första maj-demonstrationerna för 8-timmars arbetsdag, allmän rösträtt och fred.
Sedan dess har Första maj varit arbetarrörelsens helgdag och det är minst lika nödvändigt att demonstrera idag som det var för 125 år sedan. Och det brådskar att bygga en internationell socialistisk rörelse som kan förena världens arbetare och förtryckta i kampen mot kapitalismens krig, miljöförstöring och orättvisor.
Aldrig tidigare har mänskligheten förfogat över en sådan mängd kunskap, teknologi och möjligheter som idag. Men trots all rikedom svälter var åttonde invånare på jorden. Inte på grund av att det råder brist på mat, utan för att de inte har råd att äta sig mätta. I USA – kapitalismens högborg och världens rikaste nation – lever ett av tre barn i fattigdom.

Klyftan mellan rika och fattiga har sällan varit så stor och grotesk som idag. De rikaste 80 personerna i världen har tillsammans en större förmögenhet än den fattigaste halvan (3,5 miljarder människor) av världens befolkning. Redan nästa år beräknas den rikaste procenten av jordens befolkning äga mer än alla andra tillsammans.
Sveriges 147 miljardärer sitter tillsammans på en förmögenhet på svindlande 1 120 miljarder kronor. Det är en summa som vida överstiger den senaste vårbudgetens samlade utgifter.
Det saknas alltså inte pengar. Tvärtom, mitt i armodet och bristen finns ett överflöd av pengar och resurser.
Världens 80 rikaste individer  skulle ensamma kunna finansiera ett program för att både avskaffa världsfattigdomen och genomföra en global grön omställning. Storföretagens och bankernas samlade årsvinster skulle kunna ge alla  människor ett drägligt liv. Men under kapitalismen är det inte människors behov som styr, utan vad kapitalisterna anser vara lönsamt.

Den ständigt upptrissade vinstjakten leder till en global jakt mot botten vad gäller löner, arbetsvillkor och miljöskydd och samtidigt en jakt mot toppen vad gäller vinster, aktieutdelningar, bonusar och vd-löner. Det i sin tur resulterar i att en liten girig maktelit får en allt större del av den växande kakan.
Glöm propåerna om att de fattiga åtminstone får smulor från de rikas bord. Istället blir de rikare bara rikare medan de fattiga (i absoluta och relativa termer) blir fler och fattigare.

”Arbetarna har inget annat att förlora än sina bojor, men de har en värld att vinna. Arbetare i alla länder, förena er!”. Kommunistiska manifestets slutord, som genomsyrat Första maj-firandena sedan år 1890, är mer aktuella än någonsin.
En annan värld, en socialistisk värld, är inte bara möjlig – den är en absolut nödvändighet. Endast en demokratiskt planerad ekonomi i enlighet med människors behov och i samklang med naturen kan säkra en värld i fred och frihet. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!