Förstatliga Volvo och Saab nu

2008-12-03 17:18:21
Volvo Personvagnar är till salu. Det har biljätten Ford meddelat inför veckans nya krisförhandlingar med USA:s kongress. Innebörden är att inga stödpengar därifrån ska läcka utomlands. Läget är likartat för GM-ägda Saab. Därmed är den svenska bilindustrins ägarkris och frågan om dess möjligheter att överleva den globala kapitalismens kris akut.
Några utländska köpare lär inte stå på kö när den globala kapitalismens finans- och klimatkriser knäcker marknaden, vilket kräver massiva investeringar i gröna modeller. Kravet på att förstatliga Volvo och Saab som Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv var nästan ensamma om att ställa för bara några veckor sedan framstår redan för en bred opinion som den enda lösningen. Utan en statlig räddning hotar dödliga slag mot Sveriges fordonsindustri, som ifjol hade 140 000 anställda och tjänade in var sjätte exportkrona, med katastrofala konsekvenser för hela samhället.
Sju av tio vill enligt en opinionsundersökning beställd av Sveriges ingenjörer att staten ska ta över och rädda Volvo Personvagnar. Det innebär både en plötslig insikt om den kapitalistiska krisens allvar och en dra- matiskt förändrad syn på samhälleligt ägande.
Som Rolf Wolff, rektor för Handelshögskolan i Göteborg, skriver i Dagens Industri den 27/11 är kristid också ”möjligheternas tid, tid för att tänka om och tänka i radikalt annorlunda banor … Medan USA, det land som har varit den ideologiska maskinen för världen och som lagt grunden för nyliberalism, för skaltänkande och aktieägarvärde, går in och förstatligar bolåneinstitut, banker och försäkringsbolag i syfte att rädda dessa – fortsätter vi i Sverige att av- stå från att diskutera våra viktigas- te näringars framtid”.

Den diskussionen har nu exploderat på mindre än en vecka. Till dem som nu också reser kravet på en statlig lösning hör Hans-Olov Olsson, f d vd i Volvo PV och Bo Ekman, tidigare Volvochef, som tycker att regeringen ska köpa Volvo PV och Saab ”för en kro- na eller två”. Sveriges ingenjörer och IF Metall, som varnar för att den indu­striella kompetens som riskerar att gå i graven med att Volvo PV och Saab aldrig kommer tillbaka, argumenterar för statligt ägande eller delägande – som en tillfällig lösning. Socialdemokraternas ekonomiske talesman Thomas Östros föreslår ett samordnat övertagande av AP-fonder och svenska kapitalister.

Enligt Financial Times har GM och Ford begärt lån och stöd av den svens­ka regeringen i syf­te att göra dotter- bolagen redo för en försäljning. Men statligt stöd till forskning och utveckling utan ägande försäkrar bara GM och Ford om ett bättre försäljningspris – utan garantier inför framtiden.
Högerregeringens olycksaliga näringsminister Maud Olofsson (c) upprepar bara som en papegoja att ”vi ska äga färre bolag”, att ”staten är in­te bättre ägare än den internationella fordonsindustrin” och att skattebetalarnas eller AP-fondernas pengar inte får riskeras. Hur det går med skatteintäkter och pensioner om Volvo och Saab går under ignorerar hon.

Rolf Wolff, som i en intervju med GT tycker att en prislapp för Volvo på en dollar kan räcka, polemiserar mot de finansproffs och globala managementkonsulter ”som tjänat enorma summor på att dupera regeringar”. Kan staten äga energi- och finansbolag, kan den väl äga biltillverkare, sä­ger han: ”Det finns ingen forskning som belägger att staten per definition är dåliga ägare”.
RS/Offensiv välkomnar att frågan om ägandet av storföretagen väckts. Det är hög tid för en massiv facklig kampanj för jobben, välfärden och klimatet – med ett förstatligande av bilindustrin som en akut nyckelfråga, men långsiktigt och under kontroll av de anställda. Volvo PV:s ingenjörer har redan med massor av konkreta förslag utarbetade på sin fritid visat sin beredskap att ge järnet för en snabb klimatomställning av bilindu-strin och transportsektorn.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!