Försvara strejkrätten

2018-02-14 13:41:56
”Det är planen att lagstifta mot stridsåtgärder för konkurrerande kollektivavtal som pressar den svenska modellen, inte hamnarbetarkonflikten. Ett strejkförbud överlämnar beslutet om kollektivavtal för arbetsplatsen till arbetsgivaren. Och det kan väl ändå inte en socialdemokratisk regering vilja? Men fan tro’t sa Rellingen”, skrev Kurt Junesjö, arbetsrättsexpert och tidigare LO-jurist i ett ypperligt debattinlägg på en artikel i Arbetet i tisdags.
S-MP-regeringens attacker mot strejkrätten har fått mothugg av de flesta fackförbund. Men LO-ledningen vacklar som vanligt, och topparna i IF Metall försvarar hellre arbetsgivarna än strejkrätten.
”Vi önskar träffa aktuell utredare för att få delge utredningen vår syn i aktuell fråga. Med vi avses Transportföretagen, Teknikföretagen, Industriarbetsgivarna, IF Metall och Unionen”, skrev Transportföretagens vd Mattias Dahl till regeringens särskilda utredare Tommy Larsson i oktober ifjol.
Ett möte bokades också in mellan utredaren Tommy Larsson, som fått regeringens uppdrag att inskränka strejkrätten och sagda grupp.
Varför IF Metall och fackförbundet Unionen (TCO) bildat en arbetarfientlig front med arbetsgivarna i en fråga som rör fackliga principer ville eller tordes inte IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä svara på när Arbetet frågade. Men Transportföretagens vd Mattias Dahl var mer än villig att svara för alla ”vi”:
– Vi försökte att gemensamt framföra vår syn; att det här behöver göras, sade han till Arbetet.
Facktopparnas svek har varken gräns eller botten.

Liberalernas Jan Björklund har länge varit en av de som hetsat mest och värst mot hamnarbetarna och arbetsrätten. Det är därför inte förvånande att han är överförtjust över att S-MP-regeringen vill inskränka strejkrätten. Det gör det ”politiskt enklare för en alliansregering att förändra konfliktreglerna” säger han och kräver en ”proportionalitetsregel” som i praktiken förbjuder sympatistrejker och ger regering och stat rätt att avgöra vilka stridsåtgärder som ”är rimliga” samt längre varseltider. Det är krav som även Centern står bakom.
Liberalerna och Centern är inte bara alliansens mest uttalade anti-fackliga partier, utan också de två partier som Socialdemokraterna och LO-ledaren Karl-Petter Thorwaldsson helst vill samarbeta med.
Varningsklockorna ringer. Upp till strejkrättens försvar. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!