Framgång för CWI i Finland

2013-09-08 10:06:09

foto: Heikki Moiso
Sosialistinen Vaihtoehtos bokbord i Åbo. Det finns ett ökat sug i Finland efter ett politiskt alternativ som kan ta kamp mot de etablerade partiernas åtstramningar.

Samtidigt som den så kallade sexpackregeringen i och med sin nya budget fortsätter sin linje av nedskärningar och attacker på arbetare och unga, och löntagarorganisationerna (SAK, STTK och Akava) går med på ett historiskt dåligt centralavtal, fortsätter intresset för politiska alternativ att växa i Finland.

Sosialistinen Vaihtoehto (SV, CWI-sympatisörer i Finland) ­organiserade i helgen gatuaktiviteter och ett öppet möte i Åbo för första gången, där gruppen nyligen har växt med flera medlemmar och sympatisörer. Mötet som hölls den 31 augusti samlade 10 aktivister och intresserade, var-av några träffade på SV vid dess bokbord på Universitetsgatan samma morgon och kvällen innan.
Vid bokbordet och under mötet såldes många exemplar av det fjärde numret av Sosialistinen Vaihtoehtos finskspråkiga tidning, vars blandning av dagsaktuella, teoretiska och histo­riska artiklar väckte stor nyfikenhet bland Åboborna. På mötet, som ­hade huvudrubriken ”Krisen i ­Sydeuropa”, fokuserade man på att konfrontera missuppfattninge att­arbetarna i länder som Portugal och Grekland ­skulle ha levt över sina tillgångar och därmed skapat krisen.

Bland de heta samtalsämnena fanns givetvis även de centrala löneförhandlingarna, som avslutades den 30 augusti. SV har kampanjat mot den nollinje för löneökningar som arbetsgivarna har krävt och även om marginella ökningar – 20 euro (183 kronor) efter 4 månader, med ytterligare 0,4 procent efter 12 månader från den första höjningen – ingår i centralavtalet, kan det bäst beskrivas som skandalöst dåligt och i linje med arbetsgivarorganisationen EK:s önskningar.
Detta kommer att fördjupa den ekonomiska krisen genom att sänka köpkraften hos löntagarna med uppskattningsvis 0,5 procent under det kommande året.

Även regeringens arbetarfientliga budgetöverenskommelse för det kommande året diskuterades flitigt under dagarna av aktiviteter.
– Budgetöverenskommelsen för 2014 innebär nedskärningar på 2 miljarder euro (18,3 miljarder kronor) för kommunerna, vilket är en hänsynslös attack på de redan ­försvagade kommunerna och utgör ännu ett led i förstörelsen och privatiseringen av den offentliga sektorn. Dessutom skärs det ner för 90 miljoner euro (826 miljoner kronor) i statligt finansierade tjänster, som skolor, yrkes­högskolor, sociala- och hälsoinstitutioner, äldrevården och så vidare, förklarar Tiago Silva, SV-medlem i Åbo.
– Vidare reduceras studiestödet och arbetslöshetsersättningen för ungdomar. När det gäller arbetslöshetsersättningen och uppehållsstödet är nedskärningar på 105 miljoner euro (965 miljoner kronor) att ­vänta. Vissa statliga företag privatiseras och konsumtionsskatten höjs. Allt detta görs för att kunna belöna de rika med en skattesänkning på en ­miljard euro i form av sänkt bolags- och aktiedividendskatt, fortsätter Tiago.
– Den finska regeringen dansar efter samma pipa som resten av Europas regeringar: åtstramningar, nedskärningar, arbetarfientliga åtgärder och så vidare. I Finlands fall är det särskilt allvarligt att de etablerade partierna som säger sig stå till ­vänster (socialdemokratiska SDP och Vänsterförbundet) deltar i den ­nyliberala offensiven, vilket lämnar arbetarna utan ett politiskt alternativ.
– Därför är det så viktigt att ­bygga ett starkt, socialistiskt arbetarklassal­ternativ för att besegra krisen, ­avslutar Tiago.

Text och foto: Heikki Moisio

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!