Framtidens skola: 36 barn i klassen?

2016-05-11 11:40:18

foto: Yonggang Cui
Framtidens skola kommer att innebära en katastrof om den tillåts genomföras – men skolräddarna har långt ifrån gett upp.

Framtidens skola skulle se till att Luleå kommun fick tillräckligt med behöriga och legitimerade lärare. Större skolor skulle för barnen betyda fler kompisar och mångfald. Att klasserna skulle bli större var absolut uteslutet. Men nu när kommunen skyndar sig för att verkställa beslutet visar sig flosklerna vara snabbt bortglömda: När Svartöstadsskolans elever tvingas flytta till Örnässkolan ska klasserna ha mellan 29 och 36 barn.
Nu planeras nya protester.

Luleå kommun är inställda på att verkställa Framtidens skola – beslutet att omstrukturera skola och förskola mot stordrift – med start redan i juni med stängningen av Svartöstadsskolan. De 84 eleverna hänvisas till f-9-skolan Örnässkolan.

Örnässkolans rektor för låg- och mellanstadiet kallade Svartöstadsskolans föräldrar till ett möte den 2 maj för att informera om den nya skolorganisationen. Med på det välbesökta mötet var också representanter för Framtidens skolas arbetsgrupp, liksom för kommunens måltidsservice, stadsbyggnadsnämnden och bussbolaget LLT.
Svartöstadsföräldrarna blev bestörta över att höra att kommunen planerar att ha en ”årsgrupp’” per årskurs. Det innebär klasstorlekar på 29-36 barn. Rektorn och övriga representanter för kommunen hävdade att det inte rör sig om ”klasser’” eftersom varje ”årsgrupp” kommer att ”ha tillgång till” mellan två och tre lärare, samt två hemklassrum och ett grupprum.
”Tillgång” kan dock till exempel betyda, som i fallet årskurs två, att 36 elever ska ha två lärare, samt ytterligare en ”resurs” på en 0,4-tjänst.

Första året efter sammanslagningen är lärarna från Svartöstadsskolan garanterade tjänster på Örnässkolan. Hur det kommer se ut därefter med lärartätheten är det ingen som kan svara på.
Den uppenbara risken är att den minst sagt avskräckande informationen får ett antal föräldrar att desperat söka sig till friskolor, och att när klasstorlekarna följaktligen faller en aning dras tjänster in.
– Jag står inför valet att sätta mitt barn i en storskola eller i en friskola, och jag är ingen ivrare för friskolor, verkligen inte, men nu verkar det som att ni inte ger mig något annat val, sa en mamma på mötet.

Risken är också överhängande att även lärare röstar med fötterna och söker sig till andra skolor eller lämnar yrket.
I den enkät som samordningsgruppen Hela kommunen ska leva och lära gjorde i höstas uppgav 76 procent av lärarna på berörda småskolor att de skulle söka sig bort från anvisad tjänst på en stor skola, varav en stor andel helst ville lämna läraryrket.
Ytterligare en överraskning på föräldramötet var en omorganisering som innebär att årskurs sex ska falla under högstadiet.

Efteråt samlades Rädda Svartö­stadsskolans arbetsgrupper till ett extrainkallat möte som bland annat beslutade om att bjuda in föräldrarna på Örnäset, som inte hade fått någon som helst information om förändringarna, till ett gemensamt möte torsdag den 12 maj.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!