Från Haninges borgare bara skryt

2011-06-18 10:44:46


Lina Thörnblom, en av Rättvisepartiet Socialisternas två kommunfullmäktigeledamöter i Haninge.

I måndags den 13 juni debatterades Haninges budget i kommunfullmäktige. Borgarnas anföranden bestod mest av hyllningar av Haninges vackra natur och skärgård, men också av en skönmålning av deras egen politik.

Rättvisepartiet Socialisternas (RS) Lina Thörnblom valde att istället tala om verkligheten:
– För ett par veckor sedan fick jag reda på att i min sons småbarnsgrupp på hans försko­la är det 16 barn på två barnskötare. Behöver ett barn byta blöja är det 15 på en! För inte så länge sedan kom ett barn bort. Det är absolut inte personalens fel, som gör ett otroligt jobb med så små resurser. Majoriteten i Haninge har tidigare gjort klart att personaltätheten inte har nå­gon betydelse för kvaliteten i skolan. Idag består många klasser av 30 eller fler elever på en lärare. Och det är en av förklaringarna till att det bara är 63,3 procent som går ut 9:an med godkänt i alla ämnen.
– RS är oansvariga som inte budgeterar ett överskott! dundrade kommunalrådet Peter Olevik Dunder (FP).
Mattias Bernhardsson (RS) svarade:
– Det är er budget som är vårdslös. Er skolpolitik leder till tomma och dyrare lokaler, miljonrullning på skolskjutsar och skolbaracker. Genom era nedskärningar på underhåll av kommunens lokaler (20 miljoner  kronor för lite i år) växer det eftersatta underhållsbehovet (nu 240 miljoner kronor) år för år. Se bara hur förskolan Färglådan rivs på grund av miljöproblem. Vad måste rivas härnäst? Er politik är oansvarig. Vårt ansvar är gentemot kommuninvånarna och de anställda.

S och V står i grunden inte för någon annorlunda politik än borgarna. V satsar 18,3 miljoner kronor mindre på äldreomsorgen än borgarna under 2013, något som skulle innebär enorma nedskärningar medan omsorgsbehoven ökar.
Rättvisepartiet Socialisternas budget för 2012 motsvarar behoven för att ta steg till en bättre kommunal service.
RS föreslog öronmärkta satsningar på 170 miljoner kronor; till höjda lägstalöner för kommunanställda och omvandling till heltid; friskvård och rehabilitering för kommunanställda; bättre belysning och trygghetsåtgärder i parker, gång- och cykelvägar; fler fritids- och timledare, längre öppettider för fritidsgårdar, ökat stöd till föreningar och möjlighet för barn att åka på sommarkollo; återanställning av personal i grund- och förskola; fler platser i vuxenutbildningen och SFI; bätt­re lärartäthet i gymnasiet; mer resurser till kvinnojouren, skyddade boenden, barn- och ungdomsvården, familjecentraler och missbruksvård; reducering av matavgift på särskilda boenden; förbättrad matkvalitet och nya anställningar i äldreomsorgen.

RS finansierar satsningarna ge­nom att slopa överskottsmålet på 69 miljoner kronor; dra tillbaka skattesänkningen på 43 miljoner kronor; spara 52 miljoner kronor i kommunstyrelsen genom att slopa partistödet, sänka politikerarvoden, konsultkostnader, representation, presenter, konferenser, marknadsföring och onödiga projekt (t ex privatiseringar); frigöra 26 miljoner kronor i grund- och förskolenämnden, då vår skolpolitik (som t ex ingen nedläggning av Jordbromalmsskolan) innebär att kostnader för skolskjutsar och dyra skolbaracker uteblir samt genom att avskaffa vårdnadsbidraget.
Med Rättvisepartiet Socialisternas satsningar på nya jobb bromsas dessutom ökningen av kostnaderna för arbetslösheten.
RS Haninge

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!