Frige studentledarna

2007-10-24 13:18:43
– Frige studentledarna! Utanför Nigerias ambassad i Stockholm genomfördes tisdagen den 23 oktober en av många protester världen runt. Tre studentledare från ett av Nigerias största universitet har fängslats med hjälp av falska anklagelser om bl a konspiration för mord.

De valdes av studenterna på Obafemi Awolowo-universitet i Ile Ife för att kämpa mot universitetets och delstatens planer att kommersialisera och minska anslagen till utbildning. Samtidigt attackeras studenternas rätt att organisera och göra motstånd.
Osun är en av flera delstater i Nigeria där valfusk och våld avgjorde valet i våras.
Brigadgeneral Oyinlola stal valsegern och arresterade därefter 400 anhängare till oppositionens huvudkandidat. Den offentlige åklagaren i delstaten Osun, tillsammans med universitetsmyndigheterna och delstatsregeringen som tillsattes efter valfusk, beslutade om de senaste arresteringarna för att stoppa de protester som studenterna beslutat om på ett stormöte den 11 oktober.

”Mordförsök”

Studentfackets ordförande, Saburi Akande Akinola, greps redan i juli. Han anklagas nu för att ha förberett mord på universitetets rektor – för tre år sedan. Protestdagen världen runt den 23 oktober genomfördes samma dag som Saburi Akande Akinolas fall skulle upp i domstol för att avgöra om han ska släppas mot borgen.

CWI i Nigeria

För två veckor sedan greps Taiwo Hassan Soweto och Olatunde Dairo, medlemmar i Democratic Socialist Movement (CWI i Nigeria) och ledare för studenternas kampanj för att Saburi Akande Akinola ska släppas fri.
Domstolen beslutade snabbt att de båda inte skulle släppas mot borgen, att de anklagas för 10 olika brott och att de ska sitta i fängelse till den 16 december. Ytterligare 13 studenter söks av polisen.
Protesterna under den internationella protestdagen krävde att de tre ska släppas omedelbart:
  • Frige studentledarna NU. Lägg ner alla anklagelser mot dem.
  • Upphäv besluten att avstänga studenter.
  • Försvara offentlig utbildning mot privatiserarna och deras korrupta vänner.
  • För studenternas och arbetarnas rätt till organisering.
  • Avsätt de verkliga brottslingarna från deras uppdrag; för demokratisk kontroll med valda representanter på universitetet och i samhället.

Protestbrev

Offensiv uppmanar alla läsare att skicka protestbrev med dessa krav (de finns på engelska på www.socialistworld.net).
Skicka till:
Nigerias ambassad i Stockholm – nigerian.embassy@swipnet.se
Obafemi Awolowo-universitetet (OAU) – registra@oauife.edu.ng
OAU vice rektor – mfaborode@yahoo.co.uk & mfaboro@oauife.edu.ng
Nigerias utbildningsdepartement – enquiries@fme.gov.ng och te@fme.gov.ng

Skicka kopior till:
mail@nigeriasolidarity.org
campaignworkers@yahoo.co.uk
offensiv@socialisterna.org
Den som kan bistå med pengar till flygblad och försvarsmaterial för de fängslade kan sätta in bidrag på Offensivs plusgiro, 87 96 49-2, märk talongen Nigeria.

Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!