”Fruktar för mitt liv om jag utvisas till Etiopien”

2012-09-05 12:11:19
Abdi Wako Gishe är politisk flykting från Etiopien. Han flydde landet efter fängslande och hamnade efter en lång och svår resa genom Kenya och Europa i Norge, där han sökte asyl 2009. Norge avslog hans asylansökan och han har nu tagit sig till Sverige då han fruktar för sitt liv om han utvisas.

Men enligt Dublinförordningen vägrar det svenska Migrationsverket att pröva hans fall utan har beslutat att överlämna honom till Norge.
Att Abdi Wako Gishe fruktar att överlämnas till Norge beror på att Norge den 26 januari slöt ett återvändandeavtal med Etiopien.
Abdi Wako Gishe flydde från Etiopien, där han tillhör den av regimen terroriststämplade motståndsrörelsen OLF – Oromo Liberation Front (Oromos befrielsefront) – och där han har suttit fängslad för sin aktivitet.
Han har synliga ärr efter tortyr dokumenterade av läkare. Trots det har norska Migrationsverket ­avslagit hans ansökan om asyl och svenska Migrationsverket konstaterar bara att ”Norge har samma skyldighet som Sverige att tillgodose ditt behov av skydd och garantera att du inte skickas till ett land där du riskerar att utsättas för förföljelse”. Myndigheterna i Norge och Sverige blundar för faktumet att tusentals Oromo­ungdomar sitter fängslade.

Abdi Wako Gishe flydde landet vid en ålder av 18 år. Han hade då redan suttit fem månader i fängelse vid två tillfällen efter att ha gripits för OLF- aktivitet. Amnesty International har upprepade gånger rapporterat om förhållandena med fängelsetortyr.
– Jag levde under svåra förhållanden och utsattes för tortyr vid upprepade tillfällen, för att avslöja fakta om OLF, berättar Abdi Wako Gishe för Offensiv.

– Jag satt först två veckor på polisstationen och sedan fem månader i fängelse under tortyr.
–  När jag släpptes insåg jag att om jag skulle gripas igen skulle situationen förvärras, kanske skulle jag till och med försvinna eller dödas.
– I samband med att jag fick det tredje negativa beslutet, dog min mamma i hemlandet och jag kunde inte besöka min familj. Min pappa och bror är kvar i Etiopien. Men jag har ingen kontakt med dem. Vet ­inte hur de mår. Med tanke på att jag gripits vill jag inte att de hotas av mitt arbete. All aktivitet mot regimen är förbjudet.
Regeringen är tydlig om OLF. Allt stöd till motståndsrörelsen innebär fängelse eller döden.
– Många som fängslas återfinns aldrig mer, berättar Abdi Wako ­Gishe.

Media har vid ett flertal fall återgett Abdi Wako Gishes ­fördömanden av regimen. Han har intervjuats av norska tidningar och varit tre gånger på TV.
– Och nu håller en författare från Kanada på med en bok om asyl, som bland annat ska ta upp mitt fall. Om boken släpps och regeringen får tag på mig är jag död eller förpassad till ett långt fängelsestraff. Jag vill se ett land där vi kan bestämma över vår framtid, självständighet, en demokrati där folk kan kontrollera resurserna för att bekämpa fattigdom och ge alla ett bra liv, avslutar Abdi ­Wako Gishe.

Kristofer Lundberg

Asylkonferens 2012 i Göteborg

Nu lanseras initiativet Asylkonferens 2012 i Göteborg – en samlingsplats för kämpande asylaktivister och organisationer som tillsammans tar strid för flykting­ars rättigheter, och för återinför­andet av asylrätten.
Bland de inbjudna finns ­också aktivister från Norge, Danmark och Österrike.
Förslag till dagordning innehåller följande punkter: • Riv Fort Europas murar, För asylrätten • Stoppa deportationerna, ­behovet av kamp •Att gömma och att ­leva gömd samt • Så bygger vi asylrörelsen.
Mer detaljerat program kommer att presenteras framöver.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!