Gadaffi, Bildt & Co

2011-03-01 17:01:58




I oktober 2010 –för bara fem månader sen –  besöktes Libyen av EU-kommissionären Cecilia Malmström. Hon träffade ministrar och skrev ett avtal med Gadaffi – han skulle få 50 miljoner euro under tre år för att stoppa flyktingar.

Politiker i EU och Sverige har under de senaste åren varit Gadaffis bästa vänner. Så sent som i  januari i år förklarade EU-kommissionen att Libyen eftersträvade att ”fördjupa relationerna med EU”.

Libyens täta kontakter med EU har tre rötter. Gadaffi fungerar som EU:s gränsvakt mot flyktingar från Afrika. 80 procent av Libyens olja – som pumpas upp avbland andra italienska EIN, franska Total, BP och Statoil – säljs till EU-länder. Och Libyen har blivit en stor investerare inom EU.
Detta är bakgrunden till utrikesminister Carl Bildts ökända uttalande om den pågående revolutionen i Libyen och Gadaffis kontrarevolution: ”Det handlar inte om att stödja den ena eller andra, det handlar om att få stabilitet och en rimlig utveckling”.
Flyktingarna var huvudorsaken till att EU 2004 upphävde vapenembargot landet.  Sedan dess har EU:s gränsvaktsmyndighet, Frontex, stått i nära kontakt med Libyen. Frontex ”talade med militärer och med säkerhetstjänsten, blixtbesökte flyktingläger, noterade bristerna i gränskontrollerna och kom med förslag”, skriver debattören Jesus Alcala. Syftet var att förstärka gränserna, övervakningen och även landets säkerhetstjänst.

År 2007 skrev Libyen och EU ett avtal om polissamarbete mot människosmuggling. Året efter förhandlade Italien fram att Libyen måste bevaka Medelhavet för att stoppa flyktingar i utbyte mot 5 miljarder dollar, som egentligen skulle vara ett slags skadestånd för den tid Libyen var en italiensk koloni.
EU:s avtal i oktober 2010 blundade för att Libyen stängt ute FN:s flyktingmyndighet UNHCR och inte skrivit under FN:s flyktingskonvention. Så sent som i månadsskiftet januari-februari i år träffades förhandlare från EU och Libyen i Bryssel för att följa upp avtalet.
Den svenska regeringen vill förutom att stoppa flyktingar även göra affärer med Libyen.
För ett år sedan åkte handelsminister Ewa Björling (M) tillsammans med direktören för statliga Rymdbolaget för att sälja övervakningsutrustning till Gadaffi.  Den svenska exporten till diktaturstaten var över en miljard kronor förra året.

De flesta flyktingar som kommer från Afrika söder om Sahara stoppas redan i Libyen. Resultatet är att mellan 1,5 och 2 miljoner afrikanska flyktingar idag lever i Libyen, varav många i fångläger och fängelser.
EU:s första toppmöte om revolutionen i Libyen handlade om flyktingarna. Italiens ansvarige minister varnade för en människoflod av ”bibliska proportioner” efter att 6 000 mäniskor flytt från Tunisien till Lampedusa i italien.  När EU-toppmötet talade om ”solidaritet” menade politikerna att andra stater måste ”hjälpa” Italien att stoppa den förväntade flyktingströmmen.
Politikernas hyckleri är totalt. Massornas revolution har nu tvingat EU – i kölvattnet på USA och FN – att införa sanktioner mot en av sina vänner. Som om de först nu upptäckt diktaturens våld införs nu reseförbud för Gadaffis familj och deras bankonton blir frysta. Detta handlar om att anpassa sig till opinionen – och om fortsatt kontroll över oljan.

För Libyens arbetare och unga handlar det istället om att fortsätta revolutionen för att störta Gadaffi, bygga demokratiska kommittéer för att ta över makten och knyta band till grannländernas revolutioner. Detta är en kamp även mot EU, USA och Bildt.

Per-Åke Westerlund 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!