Ganna får stanna i Sverige

2012-06-21 12:21:00


Ganna Chyzhevskas barnbarn Anna Otto har stått för en beundransvärd kamp som till slut blev så obekväm för rege­ringen att de tvingades att backa. På bilden talar Anna Otto på Asylrörelsens demonstration den 3 december.

Dagen innan vi skulle besöka Migrationsverket för en diskussion om varför de insisterar på att utvisa dödsjuke Afshar Khan trots läkarintyg på att en flygresa riskerar hans liv kom det glädjande beskedet att 91-åriga och dementsjuka Ganna Chyzhevska till slut får stanna. Detta har stor relevans eftersom fallen är mycket lika.

Inte minst Ganna Chyzhevskas barnbarn Anna Otto har stått för en beundransvärd kamp som till slut blev så obekväm för regeringen att de tvingades att backa. Över 16 000 personer är med i facebookgruppen för att stoppa utvisningen och Asylrörelsen stod på Arlanda för att fysiskt försöka stoppa utvisningen när den tillfälligt sköts upp i vintras.
Då lämnade Gannas ombud in en ansökan till Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Skandalöst nog har regeringen flera gånger yttrat sig till Migrationsverkets fördel, senast den 11 maj. Nu i juni måste regeringen och Migrationsverket ha fått förhandsbesked om att de skulle ha blivit fällda i de mänskliga rättigheternas domstol om de hade drivit fallet vidare och gör därför en helomvändning.

Migrationsverket har på eget bevåg givit Ganna inhibition (rätt att stanna p g a verkställighetshinder) med hänvisning till ”nya uppgifter” – vilket helt enkelt inte är sant. Det intyg verket hänvisar till är från ­februari och det finns inga uppgifter där som inte fanns redan i höstens ­läkarintyg. Ganna har hela tiden haft mycket starka skäl att få stanna i Sverige, nu slingrar sig staten för att förhindra ett utfall i Europadomstolen som ­skulle innebära prejudikat för andra i samma situation.

När jag och Arifa Khan träffade Annette Bäcklund, verksamhetschef på Migrationsverket, och Fredrik Bengtsson, presschef, den 13 juni förklarade dessa att det är extremt svårt för sjuka människor att få uppehålls­tillstånd p g a sin sjukdom. Det enda som kan ge dem rätt att stanna är om man kan bevisa att flygresan hem riskerar den asylsökandes liv.
Vi visade då de många sjukintyg från överläkare och specialister som slår fast att en flygresa för Afshar Khan, som har en allvarlig lungsjukdom, hjärtfel, diabetes samt lider av ångestattacker, skulle innebära risk för ”plötslig död”. Svaret vi fick var att det måste stå exakt i detalj vad som skulle kunna hända under flygresan.

Det är pinsamt att Migrationsverket på detta sätt sätter sig över läkarkåren. Vi kan säkert få fram ännu starkare läkarintyg och vi kan också jämföra dem med det dokument de menar var avgörande i Gannas fall – men det står klart att staten driver ett utnötningskrig mot sjuka asylsökan­de och deras vänner och inte backar med mindre än att en väldigt massiv opinion växer fram.
Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!