”Gatan tillhör oss idag”

2013-05-01 19:51:00

foto: Natalia Medina
”Högern, ni kan dra! Gatan tillhör oss idag!”, ”Varsla alliansen – flytta dem till Skansen!” – Lina Thörnblom, kommunfullmäktigelledamot för Rättvisepartiet Socialisterna ropar talkörer i Stockholm.

Den 1 maj demonstrerade tiotusentals arbetare och unga runt om i landet. Nedan följer korta rapporter från några av de städer där Rättvisepartiet Socialisterna deltog, i Sverige, Finland och Danmark.

GÖTEBORG Redan klockan 09.00 samlades 40 medlemmar på Järntorget när Rättvisepartiet Socialisterna arrangerade ”Socialistiskt 1 maj”. Torget fylldes på under dagen och när Irma Mahumotovic presenterade dagens talare var det cirka 500 som lyssnade.
Flera iranska exilorganisationer fanns på plats med tält, så även Asylrörelsen. Tillsammans med RS marscherade sedan Irans Arbetarkommunistiska parti – Hekmatisterna, den afghanska föreningen Fanus, samt stödgruppen för Mapucheföreningen och Latinamerikanska föreningar
Kristofer Lundberg Rättvisepartiet Socialisterna konstaterade i sitt tal att:
– Första maj är ett tillfälle för den internationella arbetarklassen att fira de militanta internationalistiska och historiska traditionerna som rörelsen fötts ur.

STOCKHOLM Fler än någonsin tidigare deltog i Vänsterpartiets 1 maj-tåg i Stockholm. På den traditionsenliga samlingspunkten Medborgarplatsen var det knökfullt när alla möjliga olika vänsterorganisationer samlades för att sprida sin politik. Bandet Randiga Rut, bestående av fyra unga tjejer från Stockholm var fantastiska när de hälsade alla välkomna med sin musik.
Det tog nästan en timme för hela tåget, som var över 10 000 personer starkt, att samlas på Kungsträdgården. I Rättvisepartiet Socialisternas del av tåget skreks talkörer som ”Högern, ni kan dra! Gatan tillhör oss idag!”, ”Varsla alliansen – flytta dem till Skansen!” och ”På gator och torg – mot Reinfeldt och Borg!”.

LULEÅ På RS torgmöte i Luleå samlades ett 40-tal personer och lyssnade. Talare var Marcus Löfgren, Linn Mäkelä och Robert Lundquist från Rättvisepartiet Socialisterna.
– Yvonne Stålnacke (kommunalråd, reds anm) lovade att avskaffa de delade turerna efter valet 2010. Idag, nästan tre år senare, har ingenting hänt! Är det vad ett löfte är värt för Socialdemokrater?, frågade Marcus Löfgren, retoriskt, från RS.

UMEÅ I Umeå deltog RS i Enad Vänsters tåg med 1200 deltagare, samlingen efteråt hade 1500 personer. Vänsterpartiet, Sac, Fi, RKU och arbetarpartiet talade.
Efteråt hade RS ett möte om vår internationella organisation Committee for a Workers’ International.

LUND “Vad ska vi göra – rädda vården”. Uppemot 500 demonstrerade i V-tåget i Lund. RS Lund sålde Offensiv och fick bra respons på våra paroller mot vårdnedskärningarna.

SUNDSVALL Vi var ca 200 personer som deltog i vänstertåget i Sundsvall den 1 maj. Det är ett samarbete mellan Rättvisepartiet Socialisterna, Vänsterpartiet, Sundsvalls socialistförening och Socialistiska Partiet.
Tåget gick under huvudparollen ”Sundsvall är inte till salu!”
Från RS talade Stefan Lundqvist. Han tog upp internationella frågor som krisen i Syrien och lokalt om kampen mot privatiseringar och tog där upp frågan om en kampanj för folkomröstning om LOV.
För vänsterpartiet talade författaren Vibeke Olsson.

HELSINGFORS Sosialistinen Vaihtoehto deltog i ett gemensamt 1 maj-tåg för hela vänstern i Helsingfors. Tåget som samlade uppskattningsvis 5 000 personer från olika vänsterriktningar gick från Elieplatsen till Hagnästorget. Färefter ordnade SV ett öppet möte med temat ”Nej till högerpolitik!”. 27 av organisationens tidningar och en hel del annat material såldes under demonstrationen och mötet – för totalt över 100 euro. Två nya medlemmar gick med i SV.

KÖPENHAMN Sammanlagt 50 000 personer deltog på 1 maj-demonstrationer i Köpenhamn i onsdags. Talarna från Socialdemokraterna och Socialistiskt Folkeparti blev utbuade, på grund av deras arbetarfientliga politik och attackerna på lärarna (se sid 10 och 11). En talare från Socialdemokraterna blev abruten i flera minuter då buropen var så höga att han inte hördes. Hela programmet tog till och med slut en halvtimme för tidigt eftersom att så många talare från S och SF var tvungna att avbryta sina tal. Rättvisepartiet Socialisterna deltog i Enhedslistens tåg.  

Johannes Lundberg
Anna Löfgren
Liza Ekersund
Raymond Ohlson
Per Johansson
Amer Mohammed Ali
Mattias Bernhardsson
Heikki Moisio

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!