Ge Matias Ketema uppehållsstillstånd!

2009-03-11 23:33:33
Varför har Matias Ketema fortfarande inte fått uppehållstillstånd? De som känner honom säger att om nå- gon politisk flykting från Etiopien ska få uppehållstillstånd så är det han.

Han kom med sin fru till Sverige redan 2003, två barn lämnades kvar. Matias är internationellt välkänd i motståndsrörelsen mot Meles Zenawis diktatur.
Med sina poem ger han ständig ny kraft till rörelsen, frekevent publicerad på webbsidor som Ethiomedia, Cyber Ethiopia, Ethiopia Lion, i tidskriften Tobia samt i radio (under pseudonymen Welelaye).
När jag träffar Matias visar han upp mängder av dikter.
För att nämna några: ”Jag fastnade på vägen, jag kom inte fram riktigt” – om hur Zenawi inte accepterade valnederlaget 2005 utan beordrade militären att skjuta på fredliga demon- stranter. ”Nu räcker det! Upp till kamp! (låt oss väcka våra hjältar).” När dödandet och fängslandet inte upphörde uppmanade Matias till en unison resning.

Matias har också skrivit om enskilda människoöden, exempelvis journalisten Serkalem Fasils, som skickades tillbaka till fängelset efter att hon fött sitt barn.
I ”Om hunger”, återigen riktad mot Meles Zenawi, skriver Matias ”Om folk inte får att äta så kommer de att äta dig”.
En ny ansökan har lämnats in till Migrationsverket, efter två tidigare avslag. Ett viktigt nytt skäl för asyl är att Matias Ketema var av etiopiska exilrörelsen utsedd att officiellt ta emot oppositionsledare Brtukan Mideksa på Arlanda när hon besökte Sverige i november. Strax efter besöket fängslades Brtukan.
Uttalanden som hon gjort under Sverigebesöket användes som skäl i etiopisk domstol.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!