”Ge oss rätten till asyl – Irak är inget säkert land”

2009-10-28 15:42:37
– Är Irak ett säkert land?, frågade flyktingen Bassem retoriskt, i takt med att projek- torn rullade bilder från det våldsdrabbade Irak.
Många flygblad delades ut och flera namn på intressera­de samlades in under manife­stationen i centrala Malmö.

Lördagen den 24 oktober drog iraki­ska flyktingar, med stöd av Rättvisepartiet Socialisterna, igång en kam- panj med en första aktivitet. Runt 800 flygblad delades ut med kravet ”Ge oss rätten till asyl – Irak är inget säkert land”.
Enligt Iraqi Body Count (IBC), som använder medierapporteringar som enda källa, dödas varje månad fler än 400 irakier av bomber och eldvapen, men de verkliga siffrorna är högre än så.

Utrikesdepartementen ”avråder från alla resor till Irak” och Migrationsverket hävdar att situationen förbättrats något jämfört med för några år sedan, med hänvisning till att det sekteristiska våldet minskat, men skriver samtidigt att kriminaliteten och självmordsattackerna totalt sett har ökat.
Om efterlevnaden av de mänskli­ga rättigheterna skriver Migrationsverket att landet ”uppvisar stora bris- ter, vilket framför allt berott på den svåra säkerhetssituationen i landet”.
Trots den dystra beskrivningen fortsätter Migrationsverket att neka en överväldigande majoritet av de asylsökande irakierna asyl, med motiveringen att det på pappret ”finns ett myndighetsskydd att tillgå”. Vad det skyddet är värt fick vi ännu ett tragiskt exempel på när över 130 personer dödades och många hundra ska- dades av bilbomber i centrala Bagdad den 25 oktober.

Att neka asyl för irakier är ett beslut taget av politiker från riksdagspartierna.
Kampanjen för asyl åt irakierna kommer att fortsätta, med nästa aktivitet på lördag.
Det viktiga är nu att söka stöd hos allmänheten för att senare kunna trappa upp kampen mot den rasistis­ka flyktingpolitiken.
Ammar Khorshed

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!