Göteborg: ”Barnen ska inte betala krisen”

2010-04-04 19:46:27
Över 270 heltidstjänster, huvudsakligen lärare har försvunnit från Göteborgs grundskolor enligt Lärarförbundet. Parollen ”Barnen ska inte betala krisen” måste bli svaret i en landsomfattande masskampanj för skolan.

”Det är framförallt i socialt utsatta stadsdelar som hundratals lärartjänster försvunnit”, rapporterar GP den 30 mars 2010.
Biskopsgården, Lärjedalen, Kortedala, Bergsjön, Frölunda och Gunnared är de stadsdelar som har minskat kostnaden för undervisning mest.
Men det är också just i dessa stadsdelar som kampen för skolan och rätten till utbildning har varit störst.
Just nu pågår striden mot skolned­läggningar där två skolor var ute i skolstrejk i Frölunda/Högsbo i förra veckan. Politikerna har blivit allt mer pressade på sina öppna ”dialogmöten”.

När den S-ledda stadsdelsnämnden Frölunda/Högsbo förra tisdagen samlade till dialogmöte gjorde man detta med batongförsedda väktare ut­anför, som först försökte hindra föräldrar att ta sig in på mötet. Plakat och banderoller var förbjudna och politikerna uttryckte att de kände sig hotade, därav det stora säkerhetspådraget med inhyrda vaktbolag.
Detta är inget annat än ett smutsigt spel från politikernas sida. Varje gång de får svårt att förklara sina poli-tiska beslut påstår de sig vara hotade, liknande saker har hänt i Hammarkul­len, Biskopsgården o s v.
Upprörda föräldrar tog sig till slut in på mötet, men politikerna vägrade att diskutera de berörda skolorna. De gjorde om mötet till en föreläsning om en helt annan fråga. Föräldrarna vägrade då att vara en bricka i detta spel och drev fram frågan om skolnedskärningarna.
Den socialdemokratiska nämndordföranden Maria Larssons svar var att beslutet är fattat och att olagligheter som skolstrejk inte ändrar på det.

Men nedskärningarna på skolan har för länge sedan passerat gränsen för vad som är acceptabelt.
Göteborgsföräldrar mot nedskärningar, de fackliga organisationerna och elevorganisationer måste nu göra gemensam sak. Frågan om skolan måste lyftas till att inte bara stoppa nedskärningarna, utan även till att kräva upprustning och återanställningar av de lärare som sparkats. Den politik som idag förs i Göteborg är politisk barnmisshandel.
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!