Läckt video avslöjar USA:s militär i Irak

2010-04-07 15:14:58
Den 12 juli 2007 sköts 12 personer ihjäl och två barn skadades när två amerikan­ska attackhelikoptrar öppnade eld mot fotgängare i Iraks huvudstad, Bagdad. Bland de döda fanns två journalister från nyhetsbyrån Reuters.

Den 5 april i år publicerade webb­platsen Wikileaks en video filmad från den ena av de två helikoptarna. I videon framkommer det att personalen i en av helikoptrarna ljuger när han hävdar att fotgängarna bland annat gjort sig redo att öppna eld med raketgevär.
Trots att man tydligt ser att ”raketgeväret” egentligen är en av jour-nalisternas kameror och trots att de obeväpnade personerna står helt öppet till synes orädda inför helikoptrarnas närvaro, så börjar man skjuta och slutar inte förrän alla ut­om en, den Reutersanställda Saeed Chmagh, har dött.
Några minuter senare anländer en bil vars passagerare börjar hjälpa den skadade, i bilen sitter även två barn. I helikoptern hävdar man att de är medhjälpare till offren och får tillstånd att skjuta igen. I den följan­de skottlossningen dör alla utom de två barnen.

Efter attacken skrev
Washington Post att amerikanska soldater besvarat maskingevärs- och granat­eld. Om detta hade varit sant hade det varit oerhört lätt att bevisa, men trots att Rueters redan samma år begärde att få ta del av filmmaterialet från attacken är det först nu, när filmen har läckt ut, som man har kunnat se vad som faktiskt hände.
Patrik Berg, Karl Heydar

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!