Göteborg: Demonstranter i blockad mot utvisning slagna blodiga av polis

2011-03-22 15:20:41


Blockaden innan polisens attack.

Idag, tisdag, möttes demonstranter av polisens batonger och pepparspray utanför flyktingförvaret i Kållered. Klockan 09.00 på morgonen samlades aktiva i Asylrörelsen utanför Migrationsverkets förvar. En blockad var sammankallad för att stoppa en utvisning av en romsk småbarnsfar som skulle utvisas till Serbien.

Det var på måndagsmorgonen 06.00 som polis knackar på dörren hemma hos familjen i Säffle. En timma senare sitter de i polisens buss på väg mot flyktingförvaret i Kållered. Asylrörelsen kontaktas och på eftermiddagen lyckas mamman och de två små barnen undkomma och lever nu gömda.

Det är en tagen, stressad och rädd småbarnsfar vi möter på måndagskvällen. Med gråten i halsen talar han med sin fru i telefonen inifrån förvaret. ”Göm er, låt barnen gå i skolan även om jag utvisas” säger han och är nära på att bryta ihop av oro för sig själv och i lycka för att barnen och frun klarat sig.

Dagen efter samlas Asylrörelsen för att stoppa utvisningen. Redan klockan 09.00 är de första på plats, snart anländer fler. När polis anländer klockan 10.00 sluter sig blockaden för att stoppa utvisningen. Polisen försöker lura demonstranterna om att det var ett frivilligt återvändande ovetande om att man stod i direktkontakt med den man som i rädsla för sitt liv inte vill utvisas.

Klockan 11.00 väljer polisen att försöka få ut mannen bakvägen, blockaden uppmärksammar detta och förflyttar sig varefter polisen attackerar med batonger och pepparspray. Det tar två timmar innan polisen med ett kraftigt övervåld där demonstranter slås blodiga lyckas bryta blockaden och mannen förs till flygplatsen efter klockan 13.00.

Mannen utvisas till ett land där förtrycker mot den romska minoriteten hör till vardagen. Där mord på romer för organstöld inte är ovanligt, ett land där de ständigt diskrimineras, deras hus bränns ned och rasistiska gäng attackerar dem på öppen gata. Barnen får inte gå i skola eller har rätt till vård och många förpassas att bo på soptippar. Medan svenska myndigheter och regering brutaliserar flyktingpolitiken brutaliserar den också våldet mot de som kämpar mot dem.

– Polisen har trappat upp våldet mot fredliga protester. Blockaden bröts upp med ett brutalt övervåld, batonger och pepparspray. Media som fanns på plats nekades att dokumentera och de som fotade och filmade omhändertogs trots att de inte deltog i blockaden, säger Stefan Berg Rättvisepartiet Socialisterna.

Kristofer Lundberg

RS: Fler artiklar på samma ämne.

GP: Aktion mot utvisning av rom.

DN: Demonstranter möttes av batonger.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!