Göteborg: Föräldrar demonstrerar mot stora barngrupper

2013-05-09 08:27:07
Föräldrar i Majorna-Linné, Göteborg tar nu återigen strid mot för stora barngrupper och för ökad personaltäthet i stadsdelens förskolor. Den 15 maj samlar de till en demonstration som ska marschera från Järntorget och in till Gu­stav Adolfs torg till kommunfullmäktiges möte.

Göteborgs socialdemokrater lovade ”fler sagostunder” i valet 2010. De lovade ökad personaltäthet och min­dre barngrupper. Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv varnade redan då för att dessa löften var ­skrivna i sand.
Idag ser vi resultatet för den socialdemokratiska politiken. Personaltätheten har minskat och barngrupperna fortsatt att öka. Förlorarna blir barnen och personalen.

I stadsdelen Majorna-Linné har föräldrarna nu ilsknat till. De organiserar sig genom att ena flera försko­lor i sina protester. De har samlat in 1 600 namnunderskrifter som ­kräver en bättre kvalitet, mindre barngrupper och ökad personaltäthet. Alltså att det ”röd-gröna” styret uppfyller sina vallöften från 2010.
Namnlistorna ska överlämnas till Robert Hammarstrand (S) vid demonstrationen den 15 maj.
Föräldrar har all anledning att vara oroliga.
Det är inte ovanligt med barngrupper på uppemot 25 barn, trots att skolverkets allmänna råd är max 15 barn.
Problemet är inte isolerat till Majorna-Linné. Skolverkets statistik ­visar att antalet stora barngrupper fortsätter att öka i hela Göteborg.
Men 13 000 barn går i för stora barngrupper i Göteborg. Hälften av Göteborgs förskoleavdelningar har över 18 barn och 20 avdelningar har över 26 barn.
Samtidigt går allt fler av de allra minsta barnen i stora grupper.
– Strukturell misshandel, säger förskolepsykologen Gunilla Niss om utvecklingen, till Lärarnas Tidning den 18 mars i år.
Statistik från hösten 2012 visade en tredubbling av antalet för stora småbarnsgrupper sedan 2003.
Robert Hammarstrand, ­ansvarigt kommunalråd för skola och ­förskola, säger till Sveriges Radio:
– I Göteborg i dag har vi en kö­problematik och i första hand ­måste vi bygga bort kön för att sedan på allvar kunna minska grupperna.

Men vad de ”röd-gröna” i Göte­borg har ägnat sig åt är att minska köerna på bekostnad av ­barngruppernas storlek.
Rättvisepartiet Socialisterna ger sitt fulla stöd till föräldrarnas protes­ter för minskade barngrupper.
Vad som behövs är att bygga ut barnomsorgen med fler platser så att alla får rätt till bra barnomsorg, där barngrupperna inte överstiger 15 barn.
Föräldrar i Majorna-Linné borde med sina protester inspirera föräldrar i hela Göteborg att ansluta sig till protester. Detta skulle kunna lägga grunden för ett nytt föräldranätverk i Göteborg för samordnade protester.
Kristofer Lundberg

• Demonstrera onsdag 15 maj, samling Järntorget kl 15.30.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!